Kommunfullmäktige i Strängnäs återremitterade frågan om nedläggning av ett antal skolor i kommunen. Foto: Joakim Serrander

Insändare: Skolfrågan i Strängnäs utreds vidare

Insändare

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

I måndags, den 18 december, beslutade kommunfullmäktige i Strängnäs att återremittera frågan om nedläggning av ett antal skolor i kommunen till fortsatt utredning.

Dagen efter publicerade Strängnäs tidning/Eskilstuna-Kuriren en insändare med rubriken ”S: Vi måste omorganisera skolan för att möta framtiden”. Tre socialdemokrater, aktiva i kommunpolitiken, hade undertecknat.

Insändaren är skriven som om beslut om nedläggning redan är fattat. Genomgående beskrivs processen som att ”Politiken har varit överens om att”…. Och här kommer nio punkter som ”Politiken” skulle vara överens om.

En första fråga inställer sig: Vem är ”Politiken”? S-gruppen? S plus M? Hela fullmäktige? Av fullmäktigesammanträdet i måndags framkommer med stor tydlighet: ”Politiken” är INTE överens i frågan! Det finns faktiskt en politisk opposition i kommunen.

Nåväl, det var ”Politiken”. Nu kommer vi till ”medborgarna”. Minst 3 000 Strängnäsbor har undertecknat en propå om folkomröstning i skolfrågan. Ett stort antal föräldrar och övriga skolengagerade har på olika sätt försökt påverka kommunpolitikerna att se över frågan ytterligare en gång och inte hasta iväg med ett tveksamt underbyggt beslut. Kanske är det detta som är ”Politiken”: Medborgarnas rätt och möjlighet i en demokrati att påverka sin livssituation genom engagemang och ansvarstagande. Så skedde också i måndags. Skolfrågan måste utredas vidare, utifrån flera perspektiv.

Här hänger insändaren från de tre socialdemokraterna helt i luften.

Nils V

Läs också

( 13 st )

Läs mer om dessa ämnen

SträngnäsInsändareLandsbygdskola och utbildning
Relaterat