Signaturen "Sofia" håller delvis med Ann-Sofie Staafs uttalade om att tänderna är ett bevis på hur man levt. Sofia menar att det finns fler orsaker till dålig munhälsa. Foto: Lennart Nygren

Insändare: Skyll inte allt på patienten

Insändare
annons

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

"Dina tänder är ett bevis hur du levt" säger Ann-Sofie Staaf, klinikchef på Folktandvården i en artikel i Eskilstuna-Kuriren den 30 augusti. Förvisso stämmer det i vissa fall, men orsakerna kan vara betydligt fler. De som nu ingått i studien med medelålder 85 år besökte troligen tandläkare på 1950–60 talet. Då borrades det "friskt och glatt" och lagades med amalgam. Efter ett antal decennier tappades plomben, delar av tanden föll isär och dyra och komplicerade lösningar erbjöds. Många hade säkert inte möjlighet att genomföra detta. Känns inte rätt att lägga hela skulden på patienten.

Sofia

Läs också

( 7 st )

Läs mer om dessa ämnen

Insändaresjukvård och hälsa
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka