Snålar vissa läkare på vård för att hushålla med samhällets resurser? Eller gör de en medveten kalkyl av återstående livslängd? undrar skribenten. Foto:

Insändare: Snålheten bedrar visheten i vården

Insändare
annons

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Inom vården finns det läkare, politiker och andra som lappar och lagar. Enligt forskning finns inom cancervården läkare som snålar med behandlingen, underskattar den kvarvarande livslängden och ger sämre vård. Handlar det om snålhet, att hushålla med samhällets resurser eller kort och gott att medvetet göra en kalkyl, beräkna resultatet av en vårdinsats bland annat den återstående livslängden? Är det vårdens framtid vi ser?

I dagarna har vi fått vetskap om att patienter med prostatacancer i stor utsträckning får vänta på vård vilket försvårar behandlingen. I stället för en hastig insats som endast ges till 5–10 procent av gruppen svårt sjuka, vilket ofta ger bättre resultat, tvingas patienter vänta en längre tid med en försämring som följd. I slutänden kräver det fler och väldigt dyra insatser om kalkylen blev fel, snålheten bedrar visheten.

En god vän fick i 70 årsåldern smärtor i ländryggen och benen vilket medförde att han under flera år alltid tvingades stanna och stå stilla efter 30 meter på grund av svåra smärtor, hade dålig sömn och tidvis större behov av kontakt med vården. Således ett plågsamt funktionshinder med mycket dålig livskvalitet.

En skicklig specialistläkare föreslog en steloperation och en rensning i ryggkanalen. Läkaren på kliniken som tog beslutet om betalningen träffade aldrig min vän, talade inte med honom. I journalen skriver han ”Jag har plockat fram bilder som visar att det inte längre föreligger några besvär vilket klart avviker från den tolkning dr...(specialisten) gjort. Således ingen indikation för ingreppet han föreslagit.” Ansökan avslogs därför. I ett mail till kliniken i december 2016 önskade patienten en second opinion (ny bedömning), ännu i september 2017 har den inte besvarats.

Nästa drag. Efter ett besök på akuten på grund av smärtor beviljade en annan läkare kostnaden.

Min vän opererades av specialisten och börjar nu, fem månader senare i stort sett bli besvärsfri men är ännu inte helt läkt. Han kan nu gå längre sträckor utan smärta, börjar leva ett normalt liv och har inget behov av att besvära vården av den anledningen.

Den här patienten hade turen att få möta en läkare som utan prestige mötte, utredde och därefter opererade honom och som därefter delade glädjen med honom efter operationen utan att strunta i egna eller pådyvlade åsikter om ålder eller andra tillyxade inskränkningar. Men ack vad illa det troligen slutat om läkaren med makten att ta ett viktigt beslut hade segrat.

Läkaren och övrig personal på Ryggkirurgiska i Strängnäs fick däremot visa att de är några av dem som ger vården ett gott rykte.

Tack till den som ger GOD vård

Läs också

( 14 st )

Läs mer om dessa ämnen

MälarsjukhusetInsändaresjukvård och hälsa
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka