Anställda inom hemtjänsten i Flen är oroliga över vad neddragningar inom hemtjänsten kommer att innebära. Foto: Ulf Palm / SCANPIX

Insändare: Snälla – gör inte vårt jobb svårare än det är i dag

Insändare

Jag blir så ledsen, besviken och arg på dem i Flens kommun som har räknat fel, slösat bort de pengar som skulle gå till äldreomsorgen. De gamla och vi i personalen har verkligen inte orsakat underskottet. De gamla behöver och har rätt till vår hjälp, vi är nödvändiga för att de ska ha ett bra liv hemma. Gör inte vårt jobb svårare än det är i dag.

Vi vill göra ett proffsigt och bra jobb så vi får trygga och glada brukare. Det är viktigt att ni förstår att gamla inte klagar i första taget och de hörs inte i debatten. Vi i hemtjänsten vet att vi inte är för många, tvärtom. Vi hinner inte utföra alla uppgifter som åligger oss nu. Hur ska det bli sen?

Vi har många uppgifter förutom den inloggade tiden hos brukaren. Det kallas kringtid, här är några exempel: Gång- och restid mellan brukare, hämta kollegor och invänta kollegor, tankning och annan skötsel av bilar, hämta mediciner och annan medicinsk utrustning, dokumentation och rapporteringar. Fler exempel: Matlådor och inkontinenshjälpmedel ska beställas, vi måste ordna vikarier och ändra på dagschemat då någon är sjuk, prata med distriktssköterskan och andra i vården runt brukaren, prata med anhöriga, sköta trygghetslarmen, handleda elever och inskolning av nya medarbetare, hämta och byta nycklar och göra arbetsscheman.

Allt detta är kringtid och jag förstår inte varför politikerna tycker att det är ett problem. Allt måste ju göras. Politiker och konsulter behöver komma och jobba hos oss ett tag så förstår de hur komplext jobbet i hemtjänsten är. Så vitt jag vet har ingen av beslutsfattarna pryat hos oss eller frågat någon hur vi har det.

Snälla ni som bestämmer, gör det inte sämre för de gamla och för oss som jobbar i hemtjänsten.

Undersköterska i hemtjänsten

Läs också

( 7 st )

Läs mer om dessa ämnen

HemtjänstInsändareÄldreomsorg
Relaterat