"Arg och orolig" tycker att kommunen borde göra mer för dem som är hemlösa. Foto: Sean Havey.

Insändare: Socialen måste hjälpa de hemlösa

Insändare

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Nu måste jag skriva om det här med hemlöshet. Hörde på nyheterna att EU kräver att migranter ska ha mat för dagen och tak över huvudet. Nu till frågan: Våra svenska uteliggare, ska de inte ha tak över huvudet och mat för dagen? Jag vet sådana som sover i soprum, i förråd och i källare.

Då säger folk: "Ja, men de är missbrukare". Kan så vara, men inte alla, men alla är liv, människor. Flera kanske dövar sitt helvete med droger eller sprit men då tycker många att de inte behöver hjälp.

Enligt Statens Institutionsstyrelse (SIS) är kommuner skyldiga att hjälpa utsatta människorna. Socialen ska hjälpa våra uteliggare med tak över huvudet men då krävs att man skriver in sig hos Arbetsförmedlingen och besöker dem var fjortonde dag.

Men hur ska den som sover ute, i soprum eller i en källare och som inte har mat för dagen, orka gå till Arbetsförmedlingen? Dessa människor är faktiskt liv de med!

Nu måste kommunen hjälpa dessa personer och inte bara skita i problemen.

Det finns projekt som hemlösa kan få delta i, projekt som är samarbete mellan kommunen, SIS och missbrukaren, där vårdplan spikas för de närmaste åren, exempelvis hjälp med boende och familjerådgivning. Och det ska socialen följa.

Arg och orolig

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

Eskilstuna kommunInsändareSocialtjänst
Relaterat