Industrin går bra nu, men förr eller senare kommer en lågkonjunktur. Då är det våra jobb som drabbas först, skriver IF Metall.

Insändare: Vi behöver ökad trygghet i och mellan jobben

Insändare

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Mer än varannan medlem i IF Metall tror att det skulle vara svårt att hitta ett likvärdigt jobb på ett annat företag, om de förlorade jobbet. Det visar en ny Novus-undersökning. Det är oerhört viktigt att vi industriarbetare får kompetensutveckling, att vi rustas inför den snabba teknikutvecklingen. Det stärker vår anställningstrygghet.

Sverige konkurrerar nämligen inte med låga löner, utan med hög kompetens och modern teknik. Därför är det helt fel väg att gå när alliansen och SD vill lagstifta om låga löner och försämrade turordningsregler. Det skulle slå sönder vår framgångsrika svenska modell, som bygger på förhandlingar mellan fack och arbetsgivare.

Industrin går bra nu, men förr eller senare kommer en lågkonjunktur. Då är det våra jobb som drabbas först. Därför krävs en a-kassa som ger ekonomisk trygghet på vägen till nytt jobb. En bra a-kassa är viktig även för den som har jobb, eftersom den förhindrar låglönekonkurrens oss arbetare emellan. Regeringen måste fortsätta förbättra a-kassan. Vi kan inte låta alliansen förstöra den igen.

Åke Wahlkvist IF Metall Volvo CE Eskilstuna

Niko Ljevar IF Metall Kanthal Hallstahammar

Patrik Sandberg IF Metall ABB Västerås

Veronica Blom IF Metall ABB Västerås

Åsa Ernfridsson IF Metall GKN Driveline Köping

Läs mer om dessa ämnen

ArbetsmarknadInsändare