De håller Eskilstunas industriarv levande

Med över 450 produkter och 200 återförsäljare står Eskilstuna Kulturbeslag på en stabil grund inför framtiden.‒Byggnadsvård har blivit en folkrörelse. Alla som har ett gammalt hus är potentiella kunder, säger Christian Hultman, en av företagets fyra delägare.

Patrik Göhle är en av fyra delägare i Eskilstuna Kulturbeslag.

Patrik Göhle är en av fyra delägare i Eskilstuna Kulturbeslag.

Foto:

Övrigt2017-07-05 04:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Eskilstuna Kulturbeslag startade sin verksamhet i relativt blygsam skala 1988 då grundaren Björn Wadén, med ett förflutet på ASSA, bestämde sig för att starta tillverkning av beslag i egen regi. Sedan dess har det rullat på ordentligt och för tio år sedan flyttade företaget in i de nuvarande lokalerna på Fabriksgatan i Valhalla industriområde.

‒När jag började här 1997 hade vi tio produkter. Nu har vi tretton anställda och ett sortiment på 450 produkter varav vi tillverkar 70 procent själva, säger Christian Hultman.

Affärsidén är som namnet indikerar att nyproducera och sälja olika typer av äldre beslag för dörrar och fönster, liksom gångjärn, krokar, handtag, reglar, haspar och knoppar med mera. Tidsperioden man specialiserat sig på är beslag från 1700-talet ändra fram till 1960.

‒Den svenska beslagsindustrins vagga stod i Eskilstuna. En gång i tiden fanns det över 100 företag verksamma här som tillverkade beslag som spreds över hela världen. När vi står på mässor och visar upp vårt sortiment är det många som är övertygade om att tillverkningen sker i Kina. Därför är vi väldigt stolta över att kunna föra Eskilstunas industritradition vidare, säger Christian Hultman.

Idéerna till "nya" produkter att tillverka kommer bland annat från köks- och fönstertillverkare, byggnadsvårdare och hantverkare. Men en hel del av sortimentet kommer från företagets egna studier av äldre byggnader samt de gamla produktkataloger som de historiska Eskilstunaföretagen gav ut.

‒De är väldigt roliga att titta i och kopplingen till Eskilstuna är extra kul. Vi vill ju att all vår tillverkning ska ske i Eskilstuna, antingen hos oss eller på andra företag som vi samarbetar med. Det finns enormt mycket kunnande här i stan, Eskilstuna är som ett stort Gnosjö. Men tyvärr tycker jag att kommunen gör sitt bästa för att försöka tvätta bort industriarvet.

En annan orsak till att delar av tillverkningen måste förläggas utanför kommungränsen är svårigheten att hitta yrkesmänniskor med rätt kompetens.

‒Vi gör ju alla verktyg till produkterna själva men det är svårt att hitta bra verktygsmakare. De är navet i verksamheten. En av våra verktygsmakare är 72 år gammal och han får aldrig sluta, säger Christian och skrattar.

Omsättningen i företaget ökar stadigt och landade på 16 miljoner kronor vid det senaste bokslutet. En förklaring till den växande efterfrågan är en ökad medvetenhet vid byggnadsrenoveringar, både bland privatpersoner och byggföretag.

‒Den trenden sprider sig nedåt i åldrarna. Det finns 25-åringar som köpt sin första lägenhet och vill återställa den i ursprungligt skick. Och nu är det väldigt populärt med funkis från 30- och 40-talet. När de husen renoverades förut slängde man ut allt det gamla. Nu har nästan varenda kökstillverkare ett funkissortiment. Vi börjar nu också tillverka gångjärn till miljonprogramshusen. Det är också en form av byggnadsvård.

Lokala återförsäljare

Eskilstuna Kulturbeslag har ingen egen försäljning av de cirka 450 produkter som tillverkas. Detta sker i stället via ett stort nät av återförsäljare i Norden varav två finns i Eskilstuna: Bygma (Östra Brädgården) samt IP Industripartner.

Läs mer om