Inom kort ska Stockholms stad få en matstrategi. Klimatutsläppen ska bli lägre, matsvinnet minska och maten bli mer näringsrik. Det innebär mer vegetariskt inom den kommunala verksamheten. Det skriver tidningen Stockholm Syre i det senaste numret den 8 juni.
Samtidigt ligger staden i lä jämfört med Göteborg, som lagt fram ett förslag om att all mat som serveras i staden ska vara vegetarisk. Dessutom ska mejeriprodukter ersättas med vegetariska alternativ. Om Göteborg serverar vegetarisk mat som standard, menar Miljöförvaltningen, kommer utsläppen av växthusgaser, kväve och fosfor minska väsentligt. I dag finns många vegetariska alternativ; protein som smakar som kött och som är goda och näringsrika. Och vi vet att vegetarianer löper mindre risk att drabbas av diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa cancerformer.
Katarina Luhr, miljöborgarråd i Stockholm: "Vi är på gång. På sikt kan vi inte fortsätta som vi gör utan kommer att behöva styra över mot mycket mer vegetariskt. Det pågår en snabb omställning nu i samhället där fler och fler går över till växtbaserade livsmedel."
Hur rapporterna från Miljöförvaltningarna i Stockholms och Göteborgs stad tas emot av politikerna är fortfarande oklart.
Finns det något av detta som är intressant för Eskilstunas och Strängnäs kommuner att ta efter?
Vegan