Eskilstuna kommuns ansvar att skydda vattentäkten vid Hyndevad, följer gällande kommunallagar. För att säkerställa området Hållsta–Skogstorp har allt omgärdats med ett antal varningsskyltar med texten "Vattenskyddsområde – vid olycka ring 112".
Gården Rossvik, som har sina odlingar i detta känsliga område, har en längre tid varit i miljökonflikt med Eskilstuna kommun. I potten ligger 48 miljoner kronor, en summa lantbrukaren vill ha för att av miljöskäl inte odla potatis, den gröda som tyvärr besprutas mest av grödorna i odlingslandskapet.
Vad som inte framkommer i miljökonflikten är lantbrukares rätt att utan miljökrav sprida det urbaniserade samhällets värsta miljöavfall, kommunernas rötslam. Ett rötslam som diskuterats/kritiserats sedan tidigt 60-tal och fortfarande i dag står på ruta ett, då inga myndigheter vågar/vill ta i våra kommuners största miljöproblem. Ett slam som sprids och kontaminerar den odlingsjord som föder oss alla och är mänsklighetens hela historia, vardag och framtid.
Det slam som sprids på åkrar runt Hållsta och Skogstorp fraktas från företaget Ragn-Sells Stockholm och heter med ett finare ord "Revaqslam", ett slam som även fraktas och dumpas i Norrlands gruvområden. Eskilstuna lägger sitt slam på deponi av miljöskäl.
När slambilsförarna tömmer Revaqslam i närheten av Hyndevadsån kan de nästintill se och läsa skyltarna med texten "Vattenskyddsområde". Vad säger Eskilstuna kommun om det?
När potatis inte kan odlas av miljöskäl och rötslam förgiftar vår odlingsjord, är det kanske läge att ringa 112.
Nils-Åke Hellström