Insändare: Sörmlandskorven serverades bränd med klistrig potatis

Om kommunen ska satsa på närodlad mat måste den också tillagas på ett bra sätt, skriver Bengt-Åke som blev besviken då han besökte en restaurang inom äldreomsorgen. Foto: Leif R Jansson / TT

Om kommunen ska satsa på närodlad mat måste den också tillagas på ett bra sätt, skriver Bengt-Åke som blev besviken då han besökte en restaurang inom äldreomsorgen. Foto: Leif R Jansson / TT

Foto:

Övrigt2017-03-11 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läste i den 3 mars i Eskilstuna-Kuriren artikeln "Eskilstuna storsatsar på närproducerad mat." I artikeln framförs vikten av närproducerad mat som kommunen köper in, i detta fall falukorv med högre kötthalt, specialkryddad dock till ett högre pris.

Avsikten är lovvärd då tanken att maten som når konsumenten är närodlad, nyttigare och smaka bättre än den tidigare produkten. De flesta kommunala köken serverar korven under denna vecka till skolor och äldreomsorgen. Odlarens förskola presenterade i tidningen en gratinerad korv med en röra av rödlök, äpple, senap och ketchup. Ovanpå lades Västerbottenost. Lät gott med ett nytänk från kökschefen.

Jag tyckte det lät spännande och såg fram emot att provsmaka "Sörmlandskorven" med några bekanta så gick vi till en restaurang inom äldreomsorgen för att avnjuta korven. Vad vi fick in var fyra skivor delvis bränd korv, stuvade ärtor och morötter i en klistrig blandning samt potatis. Denna meny serverades på alla restauranger inom äldreomsorgen. Den påminde om den rätt som serverades när jag gick i skolan och som döptes till klister och trähjul och som bestod av brända korvskivor och makaroner.

Är det så svårt att vara lite mer kreativ som till exempel Odlarens förskola? Om nytänk med närodlad, nyttigare och bättre produkter ska fungera måste givetvis hela kedjan hålla ända till slutkonsumenten, restauranggästen. I detta fall har det helt klart inte fungerat. Förhoppningsvis går nästa presenterade produkt ett bättre öde till mötes.

Bengt-Åke

Läs mer om