Den nya skolstrukturen i Strängnäs kommun, där landsortsskolor läggs ned, har nu klubbats av majoriteten. Vad ska hända nu? Kanske finns det anledning att säga grattis?
I Flen togs 2013 ett förslag till en liknande skolstruktur fram. Arkitekten var Flens skolchef, nu kommunchef i Strängnäs. Högstadiet i Malmköping skulle läggas ned liksom Mellösa och Sparreholms skolor. Flens tätortsskolor utom högstadiet skulle läggas ned och alla dessa elever skulle fösas ihop i en nybyggd skola i Flen. Motiveringen var att det var för dyrt att ha så många skolor, men också att lösa problemet med att det var nästan enbart elever med invandrarbakgrund i en av tätortsskolorna.
2014, efter valet, togs beslutet att Mellösa blir kvar, medan Malmköpings högstadium samt skolan i Sparreholm lades ned och eleverna skulle bussas till Flen. Skolorna i tätorten centraliseras till en enda skola, nu under byggnation.
Högstadiet i Malmköping och skolan i Sparreholm drivs nu av Europaskolan. De hyr de lokaler som var för dyra för kommunen. Lärare som gått från kommunen dit har sett ett rejält lönelyft. Europaskolan går med vinst, som enligt dem återgår till skolan.
Skolresultaten är för tidigt att uttala sig om, men generellt har friskolor bättre resultat. Hur det här går ihop kan man fråga sig.
Kommer man i drabbade småorter i Strängnäs också att se över friskolealternativet? Kanske drar man en vinstlott där också?
Åke Lagerbäck
Flen