Det sägs överallt att det är mer utbildning, inte fler anställda, som behövs inom sjukvård och åldringsvård. Då undrar jag vilken utbildning som krävs på oss anhöriga som tvingas utföra vården på våra nära och kära när vårdplanen inte sköts av den anställda personalen?
Det går tydligen alldeles utmärkt att de anhöriga sköter flera av de vårdande åtgärder som läkarna förordar, men som den anställda personalen inte genomför enligt läkarnas ordination.
När vi anhöriga är på avdelningen kommer olika listor fram som ska fyllas i när åtgärderna är genomförda. Men när vi måste sköta våra personliga åtagande och inte kan vara på plats, i någon eller några dagar, och när vi kommer tillbaka är listorna borta och den anhörige har blivit sämre.
Läkarna erkänner att det är slarvigt av personalen. Men vi vet inte vilka åtgärder läkarna gör för att tillrättavisa en lat personal. Det bör finnas en personalpol som avdelningarna kan kontakta när de får in en väldigt sjuk och vårdkrävande patient, så de kan få in extraresurser.
Nu har hela vår släkt delat upp vården mellan oss i många veckor och ingen av oss har sjukvårdande utbildning. Men utan oss skulle vår anhörige få lida mer än vad vi tycker är rimligt. Jag kommer aldrig vilja bli sjuk och hamna på sjukhus. Skulle detta hända tar jag hellre livet av mig en utsätts för denna förnedrande behandling.
Mimmi tänkaren