Kommunen har skärpt rutinerna efter förskingringen

Överförmyndarnämnden i Eskilstuna har skärpt rutinerna efter att det uppdagats att en god man förskingrat stora summor pengar från tre av sina klienter för att finansiera sitt spelmissbruk. På tisdagen dömde Eskilstuna tingsrätt den gode mannen till fängelse i ett år.

En god man i Eskilstuna har dömts till fängelse efter att ha lurat flera av sina klienter på stora summor pengar för att finansiera sitt spelmissbruk. Nu kommenterar chefen för överförmyndarkontoret, domen.

En god man i Eskilstuna har dömts till fängelse efter att ha lurat flera av sina klienter på stora summor pengar för att finansiera sitt spelmissbruk. Nu kommenterar chefen för överförmyndarkontoret, domen.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-11-30 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

‒Det är förskräckligt att det här har hänt. Det positiva är att det har blivit uppdagat och att den skyldige har fått stå till svars, säger Anders Hagander chef för överförmyndarkontoret i Eskilstuna och Strängnäs som har tillsyn över kommunernas gode män.

Anders Hagander berättar att man fick kännedom att allt inte stod rätt till redan vid årsskiftet 2014/2015. Då hade en utsatt person själv gjort en polisanmälan med misstankar mot gode mannen. Efter polisanmälan började överförmyndarna att upptäcka att det också fanns andra saker i det här fallet som inte stod rätt till och en ny god man förordnades som också fick i uppgift att se om det kunde finnas fler oegentligheter.

Annars kan det vara svårt för kommunens överförmyndare som är de som bedriver tillsyn att upptäcka oegentligheter innan en god man lämnar in årsredovisningen, vilket sker i början av mars varje år, berättar Anders Hagander. Det är först när man i samband med årsredovisningen börjar granska räkningar, kvitton och andra transaktioner som den gode mannen har gjort, som man kan upptäcka felaktigheter. Om man alltså inte får signaler om eventuella egentligheter tidigare.

Har man en god man, eller har en anhörig som har en, och är orolig ska man absolut höra av sig, betonar Anders Hagander.

Men man måste veta vem som är huvudman (alltså namnet på den person som har god man, reds anm) och höra av sig till den kommun där huvudmannen bor.

Anders Hagander berättar också att en god man inte är anställd av kommunen, utan att det är klienten/huvudmannen som är uppdragsgivare. En god man förordnas av tingsrätten.

I det aktuella fallet vet han inte riktigt hur den gode mannen under bara ett par månaders tid lyckades lura av en handikappad kvinna drygt 600 000 kronor.

‒På något sätt måste den gode mannen ha skaffat sig tillgång till kvinnans konto, eller bankdosa. Men man ska inte kunna gå in på banken till exempel och ta ut pengar, säger han.

Kontrollerar ni de personer som vill vara gode män?

‒Ja. Vi gör en kontroll mot belastningsregistret och kronofogden. Finns man i något av dessa register blir man över huvud taget inte aktuell.

Anders Hagander berättar att man i Eskilstuna och Strängnäs med start nästa år planerar att utöka kontrollerna. Har gode mannen många kortfristiga lån eller sms-lån, kan det vara en varningssignal som kan gör att man inte bedöms vara helt lämplig att handskas med andra människors pengar.

Han betonar också den gode mannen inte får göra något utan huvudmannens/sin klients samtycke. Den gode mannen ska agera på dennes uppdrag. Det är huvudmannen/klienten som bestämmer över sina tillgångar - inte den gode mannen.

Anders Hagander säger att han förstår om många människor blivit upprörda och oroliga efter att ha läst om den dömde gode mannen i Eskilstuna.

Behöver man vara orolig?

‒Generellt sett, nej. De flesta människor är ärliga.

Läs mer om