SD-ledaren tror på framgångar i valet

Sverigedemokraternas ledare i Eskilstuna, oppositionsrådet Kim Fredriksson, ser med tillförsikt fram emot valet och tror att partiet kommer att stärka sin ställning i kommunpolitiken. Han störs inte nämnvärt av att övriga partier utesluter samarbete med SD:– Sådant kan ändras fort.

Fröslunda är ett av de utsatta områden som SD sätter fokus på för att göra Eskilstuna tryggare. – Vi vill se fler övervakningskameror och fler patrullerande ordningsvakter här, säger Kim Fredriksson.

Fröslunda är ett av de utsatta områden som SD sätter fokus på för att göra Eskilstuna tryggare. – Vi vill se fler övervakningskameror och fler patrullerande ordningsvakter här, säger Kim Fredriksson.

Foto:

Övrigt2018-08-11 07:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kim Fredrikssons politiska intresse väcktes i tonåren.

– Jag tyckte samhällsutvecklingen gick åt fel håll, framför allt den invandringspolitik som fördes, berättar han.

– Och jag har alltid haft en glöd att förändra saker jag tycker är fel i stället för att knyta näven i fickan.

Han gick med i Sverigedemokraterna 2006 – samma år som SD för första gången valdes in i kommunfullmäktige. Partiet fick två mandat, men lyckades bara tillsätta det ena. Vid valet därpå, 2010, växte väljarstödet. SD fick då åtta mandat i kommunfullmäktige. Kim Fredriksson blev gruppledare. Inledningsvis kunde partiet fylla sina platser, med knapp marginal. Men en efter en hoppade av. Mot slutet av mandatperioden gapade flera SD-stolar tomma.

Den senaste mandatperioden har Sverigedemokraterna med sina 16,4 procent varit Eskilstunas tredje största parti. Det har också funnits tillräckligt med kandidater för att bemanna de 13 stolarna i kommunfullmäktige.

Tycker du att SD som tredje största parti kunnat påverka politiken i Eskilstuna de senaste fyra åren?

– Ja, indirekt. Vi kanske inte har fått igenom så många förslag, men Socialdemokraterna och Moderaterna har successivt anpassat sin politik i frågor vi driver, som till exempel när det gäller tiggeriet, invandringen och yrkesutbildningar. När andra partier pratat om arbetsmarknadsåtgärder har vi velat satsa på komvux.

Hur tycker du SD behandlas av de andra partierna i stadshuset?

– Det är stor skillnad nu mot i början. Jag tycker att vi successivt blivit bemötta med större respekt, och att vi också kunnat visa att vi är pålästa. I talarstolen i fullmäktige låter vi kanske som bittra fiender. Men bakom kulisserna har vi en glimten i ögat-attityd mot varandra.

Vad tror du SD kan nå för resultat i årets val?

– Någonstans mellan 20 och 25 procent. Vi har ju seglat upp på nationell nivå och vi brukar ligga högre i Eskilstuna.

[fakta nr="2"]

Men i den lokala opinionsundersökningen som gjordes av majoriteten i höstas fick SD 16 procent av rösterna, jämfört med 16,4 i valet 2014...

– Det förvånade mig. I lokala opinionsundersökningar som vi beställt har SD legat betydligt högre, senast på 23,8 procent.

Har ni tillräckligt många som vill engagera sig för SD och ta politiska uppdrag om ni får 25 procent av rösterna?

– Ja, vi har 49 namn på listan och de flesta har varit med i partiet ett tag. Vi försöker också kolla ekonomi och polisens belastningsregister. De politiskt förtroendevalda ska avspegla samhället, och det finns alltid rötägg. Det viktiga är hur man agerar när det kommer till ytan.

Hur ska ni uppnå ert mål?

– Politik är en förtroendebransch. Vi är ute och lyssnar in vad invånarna tycker, och vill ha.

Påverkar det er politik?

– Man måste ständigt omvärdera sina ställningstaganden, till exempel om man ska bygga badhus eller kongresshall, eller hur pengar ska fördelas till skola och äldreomsorg. Men inte när det gäller partiets värderingar, som migrationspolitiken.

– En sak som vi har identifierat är att Eskilstunaborna upplever att tryggheten är eftersatt. Efter ett stort antal rån gick polisen också ut och varnade invånare för att gå hem själva på kvällen. Vi satsar mycket på trygghetsskapande åtgärder.

SD vill bland annat ha fler patrullerande ordningsvakter och fler övervakningskameror i utsatta områden och på parkeringsplatser där det i dag bränns många bilar.

– Vi vill också inrätta ett trygghetsbidrag för att stimulera föreningar att medverka. De ska kunna få stöd för att nattvandra, förmå fler att våga vittna, och andra idéer som kan motverka otryggheten.

Kim Fredriksson pratar också mycket om samhällsgemenskap – men det handlar inte om tolerera olikheter och mångfald utan om att "ta seden dit man kommer".

– Det är bra att politiker ryter ifrån om vilka värderingar som är okej. Personer det inte passar kan åka hem till sina hemländer om de vill leva under sharialagar och unkna hederskulturer.

– Vi lägger stort fokus på att stärka svenska språket, det är en av stadens gemensamma nämnare. Kommunikationsbrist har förmodligen stor betydelse för att börja tycka illa om folk från andra länder, till exempel om något inte förstår vad som gäller i tvättstugan.

SD vill också att kommunen ska vara mer restriktiv med att erbjuda tolk och att ett krav för att få jobb inom kommunen ska vara att personen behärskar svenska språket. Det ska vara en nackdel för individen att inte lära sig svenska.

Precis som tidigare år går SD till val på att kraftigt minska invandringen till Eskilstuna och vill avveckla Migrationsverkets flyktingboenden i kommunen. Genom att inrätta ett återvändarcenter vill partiet också uppmuntra människor som kommit hit att återvända till sina hemländer.

– Det kan gälla personer som är långtidsarbetslösa eller inte har kommit in i det svenska samhället. Men ska inte tvinga någon att återvända, utan det ska vara frivilligt.

Vilka partier kan ni tänka er att samarbeta med?

– Vi är beredda att föra dialog med alla. Vårt mål är att få igenom vår politik. Men det kanske inte är Vänsterpartiet vi ringer till först. Närmast till hands ligger nog Socialdemokraterna eller Moderaterna.

Men de andra partierna vill inte samarbeta med er...

– Det kan ändras, säger Kim Fredriksson. S och M var ärkefiender före förra valet, men när det kom till kritan enades de på kort tid.

[fakta nr="1"]

Kim Fredriksson

Ålder: 29 år.

Yrke: Oppositionsråd.

Bor: Centrala Eskilstuna.

Familj: Pappa, mamma, bröder.

Intressen: Politik, träning, lite mc och att resa.

Politiskt aktiv sedan: 2006, då gick jag med i partiet.

Hjärtefråga: Samhällsgemenskap och att bekämpa arbetslösheten.

Politiska uppdrag: Gruppledare, oppositionsråd samt ytterligare sju uppdrag.