Vare sig den borgliga sidan eller den grön-röda hade rimliga förutsättningar att bilda långsiktigt stabila majoriteter. En majoritet bestående av fyra, fem, sex partier blir för det första inte stabil, vilket den politiska historien i Strängnäs visar. Den resulterar också i det slutna rummets politik eftersom det krävs mycket kompromissande innan ett gemensamt förslag kan läggas fram. Det slutna rummets politik är förödande eftersom kompromissande aldrig resulterar i bästa möjliga alternativ för hela kommunen.
Med den nu etablerade majoriteten är det min förhoppning att man förlägger mycket av den politiska debatten just till kommunfullmäktige exempelvis genom att flytta vägledningsdebatterna från kommunstyrelsen och nämnderna till just fullmäktige och på sätt öppnar upp för verkliga debatter där idéer, ställningstaganden och så vidare kommer fram så att kommuninvånare hör och ser argumentationen innan ärendena är färdigberedda. Låt dynamiken flytta in i fullmäktige.
Vad gäller den nya politiska organisationen hoppas jag att den struktureras om så att den överensstämmer med tjänstemannaorganisationen. Jag bedömer det som sannolikt att det blir lite färre nämnder och färre personer i nämnderna; en klar och tydlig besparingsåtgärd på den politiska sidan.
Jag hoppas att man nyskapar en "verklig" miljönämnd och en "verklig" kulturnämnd. Ur ett medborgarperspektiv är närmiljön och kulturverksamheten två tydliga och dagliga tecken som man ser och tar del av. Samtidigt torde utskotten under kommunstyrelsen att bli några fler för att på så sätt säkerställa styrelsens överblick över de riktigt tunga strategiska frågorna.
Det kommer att bli intressant att se och följa den politiska utvecklingen för kommunen står inför ett antal utmaningar som måste hanteras och som kräver ett verkligt långsiktigt strategiskt arbete som stäcker sig över flera mandatperioder framåt, perspektivet måste vara framåt 2025/30.
Bertil Stensgård
Ekonom