Foto:

Svar på insändaren "Fel om Torshällafoto"

Insändare

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Visst är det spännande med gamla bilder!

Du har rätt i att det som finns i Eskilstuna stadsmuseums arkiv är en senare framtagen kopia av fotot på Torshälla kyrka. Som du skriver så har fotot någon gång blivit ifyllt med blyerts, och är idag mer likt en teckning än ett fotografi.

Originalet finns hos Tekniska museet och är ett jättefint och detaljrikt foto. Enligt Tekniska museet rör det sig om en mindre albuminbild (den har en rödbrun ton). 

Jämför man bilderna är det framför allt färgen som skiljer sig åt. Detaljerna framträder bättre på originalbilden, men det är inget som har lagts till på den bild som finns hos stadsmuseet.

Stadsmuseet har inga ambitioner att försöka få fotot bevarat hos oss. Att överta ett inregistrerat fotografi från ett museum är tidskrävande och i det här fallet inte särskilt nödvändigt. Båda fotografierna finns sökbara på webben och tillgängliga för alla.

Fotot hos Tekniska museet finns att ta del av på Digitalt museum (digitaltmuseum.se). Det foto som finns i Stadsmuseets arkiv finns på söksidan Sök i samlingar på eskilskallan.eskilstuna.se. Sök på Thermaenius eller Torshälla kyrka. 

Cecilia Marnetoft

Arkivarie Eskilstuna stadsmuseum

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

TorshällaInsändare
Relaterat