Var finns barnperspektivet i skolskjutsfrågan?

Insändare
annons

Det här är en insändare med syfte att påverka. Det är läsare och andra externa skribenter som skriver texterna och det är deras egna åsikter som förs fram, inte tidningens. Läs mer: Så jobbar Eskilstuna-Kuriren och Strengnäs Tidning med journalistik.

Sörmland  Som pensionerad studievägledare från Malmaskolan saknar jag i skolskjutsdiskussionerna det, som har varit viktigast för mig i mitt arbete, nämligen barnperspektivet. Det var politikerna som berövade Malmköpingseleverna sitt högstadium. Många av Malmköpingseleverna tyckte det gick bra, roligt att få åka till Flen till en större skola. Men för landsortselever utanför köpingen betyder det extra långa resdagar, förutom skolskjutsresor kom tiden till för buss från Malmköping till Flen ofta med väntetider. Skoldagen skulle förlängas med minst en timme om dagen, ofta längre beroende på schemaläggning.

När då Europaskolan erbjuder möjligheten att fortsätta fullfölja sin skolgång i Malmköping, vilket jag som studievägledare tycker är det bästa för eleverna, är landsbygdseleverna inte berättigade till skolskjuts längre, för att Europaskolan är en friskola. Skoldagen är ändå lång nog för skolskjutselever. Skolresultaten blir säkert inte bättre, när man är orolig för hur man skall ta sig till och från skolan.

Jag tror att kommunen till och med sparar in pengar för både taxiresor och busskort, som skolelever är berättigade till, när elever som bor utanför tätorten väljer bort den långa vägen till den kommunala skolan i Flen. Är det ok?

Kommunen verkar annars vara stolt över sin landsbygd när man ser till marknadsföringen.

Reglementen är viktiga att hålla sig till i regel, men ... man måste även kunna göra undantag när  ituationen blir rimligare för eleverna.

Jag välkomnar Liberalernas motion om ändring i reglementet men önskar att de lägger till en fjärde förändring, nämligen att man ser till elevens behov ur barnperspektivet.

 

Renate Holmåsen

före detta studievägledare vid Malmaskolan

Renate Holmåsen tycker kommunen borde ta större hänsyn till landsbygdseleverna och ge även dem tillgång till skolskjuts till Europaskolan i Malmköping. Foto: Janerik Henriksson

Läs också

( 9 st )

Läs mer om dessa ämnen

InsändareTrafikskola och utbildning
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka