• Regionchefen för Svenskt Näringsliv, Björn Lindgren. Foto:
  • Foto:
1/

Eskilstuna klättrar mest på ranking av företagsklimatet

Eskilstuna

Eskilstuna klättrar 58 placeringar till plats 152 på Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet.

— Eskilstunas arbete med Affärsplan Eskilstuna ger nu avkastning, säger Björn Lindgren, regionchef på Svenskt Näringsliv.

Svenskt Näringsliv presenterade på tisdagen sin årliga ranking av företagsklimatet i landets kommuner. Rankingen baseras främst på de betyg som drygt 31 000 företagare från hela landet har satt på sin hemkommuns företagsklimat.

Betygen gäller bland annat attityder till företagande, konkurrens från kommunala verksamheter, kommunens service till företagen samt tillgången på medarbetare med relevant kompetens.

Trosa kommun har för elfte året i rad Sörmlands bästa företagsklimat i Svenskt Näringslivs ranking. Jämfört med landets samtliga kommuner kommer Trosa på plats 9 vilket är oförändrat jämfört med i fjol.

— Trosa fortsätter att leverera ett mycket bra företagsklimat som entreprenörer, företagare och företag har stor fördel av, kommenterar Björn Lindgren, regionchef för Svenskt Näringsliv.

Årets klättrare i länet är Eskilstuna som lyfter hela 58 placeringar och tar sig upp till plats 152. Utav landets större kommuner, med mer än 100 000 invånare, är Eskilstuna därmed den kommun som gör det största lyftet. Björn Lindgren menar att en orsak är Eskilstunas arbete med Affärsplan Eskilstuna.

— I det arbetet involveras näringslivet på ett bra sätt. Nu behövs fortsatt engagemang, ledarskap och uthållighet för att levererar på de områden som företagen utlovats utveckling.

Gnesta har länets näst bästa företagsklimat och därefter följer Katrineholm. Katrineholm fortsätter därmed sin långsiktiga utveckling mot ett bättre företagsklimat.

— För tio år sedan rankades Katrineholm på plats 285 och nu på plats 59. Det visar vad som kan åstadkommas när ledande politiker och tjänstemän.

På riksnivå tar Solna hem topplaceringen för tionde året i rad. På andra plats kommer Sollentuna, följt av Nacka.

Den kommun som klättrar mest är Älvdalen i Dalarna som avancerar 96 placeringar till plats 108. Den kommun som tappar flest placeringar på rankinglistan är Älvsbyn i Norrbotten, som faller från plats 98 i fjol till plats 204 i år.

Sist av alla 290 kommuner kommer Pajala.

Ranking av företagsklimatet 2017

Kommun Placering Förändring

Trosa 9 0

Gnesta 56 17

Katrineholm 59 22

Strängnäs 105 -27

Nyköping 130 -7

Oxelösund 140 31

Eskilstuna 152 58

Vingåker 189 5

Flen 223 5

Topp 5 i Sverige

1 Solna

2 Sollentuna

3 Nacka

4 Härryda

5 Danderyd

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaSörmlandnäringsliv
Relaterat

Mest delat denna vecka