• Malak Soulaka är jobbjägare och marknadsansvarig på Goodstart som på fredagen öppnade ett kontor i Torshälla. Goodstart anordnar stöd och matchning på uppdrag av arbetsförmedlingen. Foto:
  • Vid jobbmatchningen tog den arbetssökande Sundues Alrubaee chansen att prata med arbetsgivaren Afram Abdhe som driver sex företag. Foto:
1/

Jobbjägaren ska knäcka arbetslösheten i Torshälla

Torshälla

Jobbjägaren Malak Soulaka har sedan 2014 hjälpt över 150 arbetssökande att få jobb. Intresset var stort när han slog upp portarna till företaget Goodstarts nya kontor på hemorten.

— Jag är säker på att jag kommer att hjälpa många arbetslösa. Jag har bra kontakter. Jag får dagligen samtal från arbetsgivare som frågar om jag har personer som de kan anställa, säger Malak Soulaka.

Torshällabon Malak Soulaka kom till Sverige från Syrien 1998. Han har jobbat på flera olika företag som utför tjänster åt arbetsförmedlingen, bland annat Miroi AB som är en av de största aktörerna på marknaden. Malak Soulaka har sysslat mycket med integration.

— Jag har varit som en storebror åt alla som har kommit nya till det här landet, säger han.

Sedan 2014 är han anställd på Goodstart som är ett av de företag som på uppdrag av arbetsförmedlingen ordnar stöd och matchning för arbetssökande. Arbetsförmedlingen beslutar vilka arbetssökande som ska få stöd och matchning. De arbetssökande får sedan själva välja vilket företag de vill ta hjälp av.

Goodstart drog i gång sin verksamhet 2015 då det öppnade ett kontor i Katrineholm och ett på Careliigatan i Eskilstuna. Företaget har i dag expanderat till nio orter. Det senaste kontoret öppnades på fredagen på Riktargatan i Torshälla.

Malak Soulaka är jobbjägare och marknadsansvarig på Goodstart. Till invigningen av kontoret hade han bjudit in både arbetssökande och ett tiotal arbetsgivare som han har kontakt med i Torshällaområdet. Totalt var ett 50-tal personer på plats i lokalerna som dagen till ära prytts med ballonger. Besökarna bjöds på fika.

— Jag har själv bott här i Torshälla ganska länge. Jag matchar boende i Torshälla med arbetsgivare som befinner sig här i området.

Goodstart öppnar kontor i Torshälla eftersom man upplever att det finns många arbetssökande på orten som har svårt att ta sig in till Eskilstuna. Förhoppningen är att de nu ska vända sig till kontoret i Torshälla.

— I dag har vi bara två som är inskrivna på Torshällakontoret. Vi ska ha minst 30 för att det här kontoret ska funka, säger Malak Soulaka.

På kontoret kommer arbetssökande att få hjälp av personal från Goodstart. Det finns datorer som de kan använda för att bland annat söka jobb och skriva cv.

— Vi sysslar framför allt med att bedriva stöd och matchning åt arbetsförmedlingen och jobbar med att få människor vidare till jobb eller studier, säger Goodstarts ägare och vd Johan Sundholm.

Malak Soulaka har under sina många år i branschen arbetat upp ett stort kontaktnät, bland annat inom industrin, småföretag och restauranger.

— De här kontakterna har kommit eftersom jag har leverat jättebra. Jag brinner för det här jobbet. Jag har levererat folk som kan jobba. Arbetsgivare har sedan börjat ringa mig hela tiden och undrat om jag inte kan leverera fler.

Malak Soulaka säger att han sedan 2014 har hjälpt 150 personer till jobb förutom alla som han har hjälpt med praktik, rådgivning och utbildning. Goodstarts ägare Johan Sundholm menar att Malak Soulakas stora kontaktnät är förklaring till den lyckade matchningen.

— Han är kung på det. Du måste ha bra kontakter och ha ett gott rykte bland det lokala näringslivet. Det är många platsannonser som inte dyker upp utan det handlar helt enkelt om kontakter.

På fredagen var det förutom invigning av Torshällakontoret även matchning mellan arbetsgivare och arbetssökande. En som tog chansen att prata med arbetsgivare var Sundues Alrubaee.

— Jag hoppas på att få någonting. Jag vill jobba, säger hon.

Hon kommer ursprungligen från Irak. Hon har bott i Sverige sedan 2007.

— Jag har jobbat som köksbiträde, vårdbiträde, städerska och liknande.

Afram Abdhe är en av arbetsgivarna som kom till invigningen av Goodstarts kontor. Han driver sex företag inom restaurang, bageri, transport, import och export.

— Jag har haft med de här att göra i många år så jag har redan 15-20 anställda via just de här, säger han.

— Malak är jättebra. Jag har känt Malak i alla år sedan han kom till Sverige. Vi är från samma land.

Afram Abdhe menar att Goodstart är bra på att hjälpa arbetssökande.

— De kör dem till olika företag och presenterar dem. Det är bra för oss företagare. Det är bra för folk som inte kan språk och inte kommer någonstans. Vi ger dem chansen att börja någonstans. De är arbetsvilliga, de har arbetsmoral. De är väldigt duktiga på att jobba. Vi har mycket jobb som inte kräver något språk egentligen, till exempel på bageriet.

Läs mer om dessa ämnen

TorshällaArbetsmarknadnäringsliv

Mest delat denna vecka