Laulitha Paththinikuttige, Susantha Wetthamuni, Göran Pettersson och Margret David Shamoon på Vilsta Sporthotell i Eskilstuna. Foto:

Kraftig jobbtillväxt i länets besöksnäring

Sörmland

Sysselsättningen i Sörmlands besöksnäring har vuxit fyra gånger snabbare än länets övriga arbetsmarknad de senaste tio åren. Och en stor del av de nya jobben går till utlandsfödda.

Margret David Shamoon kom till Sverige från Irak 1992. Sedan 1998 jobbar hon på Vilsta Sporthotell i Eskilstuna med att städa rum och stugor. Hon hjälper även till med andra uppgifter i företaget som till exempel med frukosten.

– När jag började jobba här var hotellet fint, men inte lika fint som nu. Det utvecklas hela tiden, år efter år. Det blir mer och mer personal och gäster. Det är fin natur här i Vilsta. På vintern kan de åka skidor.

Trivs du med jobbet?

– Det är ett tungt jobb, men jag trivs med arbetskamraterna, med allt. Om jag inte hade trivts hade jag inte jobbat här i 21 år!

Antalet sysselsatta inom besöksnäringen i Sörmland har vuxit med 26,9 procent under perioden 2008-2017. Det är över fyra gånger så stor jobbtillväxt som den övriga arbetsmarknaden där sysselsättningen ökat med 6,4 procent. Det visar siffror från SCB som besöksnäringens branschorganisation Visita tagit fram. Totalt jobbar nästan 4 500 sörmlänningar i näringen.

– Utvecklingen är fantastisk och visar på näringens stora och växande betydelse för fler jobb i länet. Det i sin tur ger ökade skatteintäkter till skola och omsorg, säger Pernilla Thor, ägare på Hotel Statt i Katrineholm och styrelseledamot i Visita Mellersta.

Vilsta Sporthotell har sedan 2005 fördubblat omsättningen till drygt 25 miljoner kronor och ökat antalet tillsvidareanställda med 10 personer till 25. Företaget har i dag dessutom cirka 10 deltidsanställda. Antalet deltidsanställda varierar under säsongen. På sommaren kan det vara 40-45 personer på företagets lönelista.

– Jag har säkert investerat över 40 miljoner sedan 2005 då jag byggde hallen, berättar ägaren Göran Pettersson.

Vilsta Sporthotell har nästan 400 bäddar i fem olika typer av boenden. Nyckeln till framgången har enligt Göran Pettersson varit att kunna erbjuda besökare ett paket med både boende och besöksanledning.

– Jag har kanske 40 hundutställningar på ett år, jag har träningsläger, jag har turneringar i hallen, jag har Vilsta marknad, dragspelsfestival. Jag har jobbat upp reseanledningar under åren, säger han.

– Sedan har vi haft tur att kommunen ser det här som ett utvecklingsområde.

Av de som jobbar i besöksnäringen i Sörmland är närmare 40 procent födda utomlands, över dubbelt så stor andel som på övriga arbetsmarknaden.

– Vi är inte bara en jobbmotor, utan även en mycket stark integrationsmotor som gör att många kan få in en första fot på arbetsmarknaden, säger Pernilla Thor på Hotel Statt i Katrineholm.

Fem av de 25 tillsvidareanställda på Vilsta Sporthotell i Eskilstuna är utlandsfödda. Dessutom finns 7 deltidsanställda som är utlandsfödda.

– Vi anställer många nya svenskar eller utlandsfödda för att vi har ju den typen av jobb som inte kräver lång erfarenhet och kunskaper, säger Göran Pettersson och fortsätter:

– Anställer man en utlandsfödd kommer de in och vill verkligen visa vad de går för och ger allt. Jag har bara positiva erfarenheter av att anställa utlandsfödda.

Matilda från Albanien är ansvarig för städverksamheten på Vilsta sporthotell. Hon jobbar även med bland annat receptionen och restaurangen. Hon har varit anställd på företaget sedan i augusti förra året.

– Jag har tidigare jobbat med bokföring som egenföretagare, men jag kan inte bara sitta i en stol och jobba framför datorn. Jag vill göra olika saker. Jag gillar det här i Vilsta för att det inte är som andra hotell som bara har rum efter rum. Här har du stugor och servicehuset. Du får vara både inne och ute.

Trivs du?

– Ja, det gör jag. Jag blir jätteglad när jag ser resultat, att det blir fint. Jag gillar att gästerna ska vara nöjda. Det är mitt mål.

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

Eskilstunanäringsliv
Relaterat