Maktskifte i Kilenkrysset – bolaget stannar i familjen

Strängnäs

Kilenkryssets grundare Jan Persson slutar som vd för sitt miljardimperium. Ny vd blir brorsonen Jens Persson som för närvarande är vd för det egna företaget Solö Mechanical i Eskilstuna. Han har tidigare varit kommunstyrelsens ordförande i Strängnäs i sex år.

Den i dag 70-årige Jan Persson grundade Kilenkrysset för 30 år sedan. Bygg- och fastighetskoncernen har vuxit till att omfatta ett 100-tal bolag som omsätter ungefär en miljard kronor.

— Jag måste tänka på framtiden för företaget. Om det händer mig någonting vill man att företaget ska gå vidare, säger han.

Kilenkrysset

Bygg- och fastighetskoncern med verksamhet i Mälardalen och Skåne.

Inriktningen är främst lager, kontors- och logistikfastigheter.

Bolaget har sitt säte i Strängnäs.

Jan Persson är vd/styrelseordförande, ägare och grundare av koncernen.

Kilenkrysset startade under fastighetskrisen på 1990-talet.

Företagsgruppen består av ett 100-tal bolag.

Omsättningen uppgår till ungefär en miljard kronor.

Kilenkrysset har cirka 40 anställda. Därutöver sysselsätter företaget cirka 300 personer genom under underentreprenörer.

Den 1 november överlämnar Jan Persson vd-jobbet till sin brorson Jens Persson.

— Vi jobbar väldigt mycket mot många kommuner. Jens har mycket kunnande i kommuner, säger Jan Persson.

Jag har både industribakgrund och politisk bakgrund. Jag förstår mig på det politiska spelet i kommunen.

Jens Persson tycker att det känns naturligt att ta över som vd efter sin farbror.

— När Janne ringde tyckte jag det passade mig utmärkt. Jag har jobbat inom industrin hela mitt liv. Jag är industrialist i grund och botten. Sedan gjorde jag en karriär på sex och ett halvt år som kommunstyrelsens ordförande i Strängnäs. Jag har både industribakgrund och politisk bakgrund. Jag förstår mig på det politiska spelet i kommunen, säger Jens Persson.

Jens Persson tar över som vd för Kilenkrysset efter sin farbror Jan Persson som grundat företaget. Foto:

Jan Persson fortsätter att äga Kilenkrysset. Han kvarstår som styrelseordförande för företaget och kommer även att fortsätta att jobba med affärsutveckling. Jens Persson menar att det borgar för kontinuitet att Jan Persson stannar i företaget.

— Hemligheten bakom Kilenkryssets framgång är framför allt snabbheten att kunna ta affärer och där är Janne otroligt viktig. Det är viktigt att han fortsätter så att vi får en kontinuitet i det, säger Jens Persson.

Jan Perssons dotter Annika bor sedan flera år i Portugal. Sonen Stefan är en framgångsrik företagare som bland annat sysslar med att köpa material av Försvaret och sälja det vidare för civila ändamål.

— Det tar i praktiken all hans tid. Han har visat farsan vad han har byggt upp, säger Jan Persson.

Stefan Persson kommer även att vara ansvarig för utveckling av Eldsundsviken som Kilenkrysset köpte av Vasallen i somras.

Så här förklarar Jan Persson varför inte något av hans egna barn tar över som vd i familjeföretaget:

— Stefan har för mycket att göra. Hans företag går jättebra också. Annika har bott utomlands länge.

Min roll blir att leda personal och få ihop helheten och köra bolaget vidare.

Under det senaste halvåret har Jens Persson vid sidan av sitt arbete som vd för Solö Mechanical jobbat en dag i veckan på Kilenkrysset.

— Min roll blir att leda personal och få ihop helheten och köra bolaget vidare som den framgångssaga det har varit.

Jens Persson menar att han alltid har haft lätt att samarbeta med sin farbror.

— Vi bråkar aldrig om någonting. Ibland tycker vi lite olika, men det brukar vi prata om.

Fastighetsbranschen är ny för Jens Persson.

— Kilenkrysset är större än vad många Strängnäsbor eller Eskilstunabor tror att det är. Det är mycket mer affärsdrivet än vad jag trodde att det var. Jag har en resa här att lära mig organisationen och förstå hur man har gjort de här affärerna. De framtida affärerna är vi ju mitt uppe i. Man ska inte ens tänka på att förändra någonting innan man förstår ett nuläge och det kommer jag inte att göra förrän jag har fått jobba här ett tag.

Jens Persson tar över som vd för Kilenkrysset efter Jan Persson. Foto:

Jan Persson kommer från Fogdö i Strängnäs där han har bott i hela sitt liv. Den första delen av yrkeskarriären ägnade han framför allt åt handel med bildelar. Han blev mycket framgångsrik inom den branschen innan han i 40-årsåldern bytte inriktning och började med fastigheter.

Han startade Kilenkrysset under fastighetskrisen på 1990-talet. Kilenkrysset har bland annat byggt ett flertal lager i Mälardalen och polishuset i Strängnäs. Företaget har även verksamhet Skåne.

Namnet Kilenkrysset kommer sig av att företagets första fastigheter byggdes vid korsningen mellan gamla E20 och riksväg 55 som har kallats ”kilenkorset”. På den platsen ligger även företagets huvudkontor.

Kilenkrysset har cirka 40 anställda som arbetar med affärsutveckling, bygg, förvaltning och ekonomi. Därutöver sysselsätter företaget cirka 300 personer genom underentreprenörer.

Jens Persson bor granne med sin farbror på Fogdö. Solö Mechanical ligger i dag i Eskilstuna och har 44 anställda. Omsättningen uppgår till cirka 60 miljoner kronor. Företaget levererar komponenter till större industriföretag. Jens Persson kvarstår som ägare till Solö Mechanical. Ny vd blir Thomas Wikman med bakgrund på fabriksföretaget Leax Group.

Den i dag 70-årige Jan Persson kvarstår som ägare till Kilenkrysset och fortsätter även som styrelseordförande. Foto:

Jan Persson

Yrke: Vd och styrelseordförande för Kilenkrysset med säter i Strängnäs.

Aktuell: Slutar som vd för Kilenkrysset som han har grundat.

Ålder: 70

Familj: Hustrun Agneta. Jans barn Stefan och Annika. Agnetas barn Christian och Madeleine. Tio barnbarn.

Bor: Solö Herrgård.

Fritidsintressen: Jakt, hundarna och familjen. Hustrun Agneta föder upp chihuahua-hundar.

Jens Persson är i dag vd för det egna företaget Solö Mechanical i Eskiostuna. Den 1 november blir han vd för Kilenkrysset. Foto:

Jens Persson

Yrke: Vd för Eskilstunaföretaget Solö Mechanical Solutions.

Aktuell: Tar över som vd för Kilenkrysset den 1 november.

Ålder: 50 år.

Familj: Sambo med Anna och deras gemensamma barn Elis. Jens har från tidigare förhållande de vuxna barnen Erik, Olle och Stina. Anna har från tidigare förhållande barnen Axel och Linnea som fortfarande bor hemma.

Bor: Hovgården

Fritidsintressen: Tennis, jakt.

Läs också

( 7 st )

Läs mer om dessa ämnen

Strängnäsnäringsliv
Relaterat

Mest delat denna vecka