Mathias Ståhle har nominerats för reportaget Den svenska trollfabriken.

Mathias Ståhle kan vinna fint journalistpris

Eskilstuna

Eskilstuna-Kurirens Mathias Ståhle kan på onsdagskvällen prisas som Årets avslöjare vid Faktumgalan i Göteborg. Han har nominerats för reportaget Den svenska trollfabriken.

— Jag tycker att det är kul, framför allt eftersom Eskilstuna-Kuriren är en liten tidning som precis som alla andra tidningskoncerner har kämpat i motvind under den här tidningskrisen. Det är väldigt roligt att få ett kvitto på att det lönar sig att bita ihop och försöka jobba sig ur en sån här kris med kvalitetsjournalistik i stället för att satsa på enkla klipp, säger Mathias Ståhle.

Mathias Ståhle har nominerats för reportageserien Den svenska trollfabriken som avslöjade Sveriges ledande främlingsfientliga propagandacentraler: Granskning Sverige som lurar till sig intervjuer med hjälp av fejkade identiteter i syfte att sprida hat och hot mot politiker, journalister och vanligt folk.

Faktumgalan arrangeras av gatutidningen Faktum som har sin bas i Götaland. Försäljarna är hemlösa och andra i socialt utanförskap.

— Jag läser Faktum i bland och den har genomgående väldigt, väldigt bra socialreportage på ett sätt som man inte hittar i dagspress eller utanför branschtidningar. Det gör det lite roligt. Sedan kan jag tycka att ämnesvalet är lite ovanligt för att vara dem, men Trollfabriken hade ett genomslag som vi inte riktigt förutsåg, säger Mathias Ståhle.

På Faktumgalan kommer totalt sju priser att delas ut i olika klasser. Mathias Ståhle är en av de nominerade i klassen Årets avslöjare. De övriga nominerade är Aftonbladets Johanna Bäckström Lerneby för reportaget Familjen, Aftonbladets Kerstin Weigl för reportaget Flickan bakom pansarglaset samt Göteborgs-Postens Michael Verdicchio, Evalis Björk och Stefan Berg för reportaget Hedersflickorna: 527 hedersoffer.

Mathias Ståhle har tidigare prisats för reportageserien Den svenska trollfabriken av såväl Advokatsamfundet som Eskilstuna kommun. Han nominerades även till Stora journalistpriset för samma reportageserie.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

Eskilstuna-KurirenEskilstunaJournalistikTrollfabriken
Relaterat