• Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening. Foto:
  • Per Geber, försäljnings- och etableringschef på Apoteksgruppen. Foto:
1/

Sörmland har lägst apotekstäthet i landet

Sörmland
annons

Sörmland är det län i Sverige som har lägst apotekstäthet.

— De flesta nya apotek har etablerats där det är mycket människor, säger Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening.

I Sörmland finns 12,1 apotek per 100 000 invånare. Rikssnittet ligger på 13,9 apotek per 100 000 invånare. Det framgår Sveriges Apoteksförenings senaste branschrapport.

— Går man omkring i Stockholm kan man få intryck av att här finns väldigt många apotek, men det är otroligt många människor som ska dela på de apoteken. Apotekstätheten är fortfarande låg i tätbefolkade områden. Sedan är apotekstätheten mycket högre om du tittar uppe i Västerbotten eller i Jämtland eller så, säger Johan Wallér.

Antalet apotek i Sörmland har dock ökat sedan omregleringen 2009 och ökningen håller i sig. Den senaste etableringen är Apoteksgruppens butik i Eskilstuna som på måndagen slår upp portarna. På torsdag den 31 augusti öppnar Apoteksgruppen en butik i Nyköping.

— Vi har väldigt stort intresse av att öppna apotek så vi kommer att öppna mellan 6 och 8 apotek i höst runt om i landet. Vi tycker fortfarande det finns möjlighet att hitta lägen runt om på den svenska apoteksmarknaden att öppna på. Då gör vi det via entreprenörer, egna företagare som driver det, säger Per Geber, försäljnings- och etableringschef på Apoteksgruppen.

I slutet av december 2016 fanns det 1 392 öppenvårdsapotek i Sverige, vilket är en ökning med 50 procent sedan omregleringen 2009.

— Vi hade otroligt få apotek innan omregleringen. Sverige låg väl näst sist i ligan över antal apotek per invånare i Europa. Det berodde ju på systemet som vi hade tidigare. När vi öppnade upp och lät flera aktörer komma in har man etablerat väldigt många flera apotek, säger Johan Wallér på Sveriges Apoteksförening.

Är det någon risk för överetablering?

— Nja, det här reglerar ju sig självt. Kommer det för många apotek och de inte går runt så kommer något försvinna. I konkurrens med varandra så är det sannolikt att det som kunderna gillar minst försvinner. Det finns många apotek som har etablerats och lagts ner för att man byter placering och läge på apotek, men totalt sett har det öppnats rätt många nya apotek.

Apotekstätheten i Sverige är knappt hälften av den europeiska.

Apotekens e-handel utvecklas snabbt. Förra året skedde nästan hälften av branschens volymtillväxt genom näthandeln. Sedan hösten 2015 erbjuder alla apotekskedjor e-handel via internetapotek. Det finns dessutom en aktör - Apotea - som enbart sysslar med näthandel.

Omsättningen på öppenvårdsapotek var förra året drygt 40 miljarder kronor. Vinsten uppgick till 3,4 procent av omsättningen.

— Apoteksbranschen är inte en bransch där man skär guld med täljkniv utan det är en bransch som präglas utav stenhård konkurrens och där apoteken jobbar hårt för att få ihop sina affärer. Affären bygger inte bara på att man säljer receptbelagda läkemedel utan man måste också sälja andra saker, säger Johan Wallér.

Apoteken sysselsätter drygt 11 000 personer i Sverige. Branschen ligger enligt Svensk Apoteksförening i framkant när det gäller regeringens snabbspår in i arbete för nyanlända.

Apotek i Eskilstuna

Apotek Hjärtat Mälarsjukhuset.

Apotek Hjärtat Fröslunda Centrum.

Apotek Hjärtat Kungsgatan 37.

Apotek Hjärtat ICA Maxi.

Apoteket Freja, Kungsgatan 18.

Apoteket Svea, Tuna Park.

Kronans Apotek Tuna Park.

Kronans Apotek Eskilstuna Centrum.

Kronans Apotek Eskilstuna Sveaplan.

LloydsApotek Eskilstuna Gallerian.

Apoteksgruppen, Stenmansgatan 7.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaNäringsliv
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka