• Cecilia Rahbek Nöhr, ordförande i Lärarförbundet Eskilstuna, och Hans Ringström, tillförordnad chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna, uppmanar kommunerna att våga prova nya lösningar. Foto:
  • Foto:
1/

Sörmlandskommuner i botten i skolranking

Sörmland

Det ser dystert ut för Sörmland i Lärarförbundets rankning av Sveriges bästa skolkommun. Av länets nio kommuner hamnar sju på den understa fjärdedelen bland landets kommuner. Bäst i Sörmland är Trosa på 40:e plats. Sämst är Katrineholm på 287:e plats.

— Sörmlands resultat är katastrofalt, säger Robert Dahlqvist från Lärarförbundet i Eskilstuna.

— Med tanke på att vårt län är folktätt, ligger centralt i landet och nära Stockholm borde vi ligga bättre till.

Lärarförbundets rankning av Sveriges bästa skolkommun har genomförts sedan 2002. Årets rankning toppas av Vellinge som även var bäst i fjol. Tvåa är Orust som klättrat 40 placeringar sedan förra året. Förbättrat sig rejält har även trean Ovanåker gjort, med 49 placeringar.

Trots det i övrigt skrala resultatet för Sörmlandskommunerna finns det klättrare även här. Länet hade sin egen prisutdelning som ägde rum i nya Fristadsskolan i Eskilstuna. Sörmlandsetta är Trosa som förbättrat sin rankning med 41 placeringar till 40:e plats av 290 i riket som helhet.

— Det vi gör bra är att vi har bra koll på eleverna och har bra samtal, så att energin kan läggas på rätt saker, kommenterar skolchefen Mats Larsson.

Även länets tvåa Oxelösund förbättrade sig med 41 placeringar och hamnar på plats 138 i riket. Kommunen fick ta emot pris som bästa klättrare i Sörmland.

Resten av länets kommuner hamnar långt ner på listan. Eskilstuna tappar 63 placeringar på hamnar på 241 plats i riket, men är ändå tredje bästa skolkommun i Sörmland. Nyköping störtdyker med 134 placeringar till plats 247, fyra i länet. En särskilt applåd fick Flen som kom sist förra året, men i år hamnade på 275:e plats och därmed femma i Sörmland. Övriga kommuner i länet har mindre förändringar jämfört med i fjol, både uppåt och nedåt.

Lärarförbundets Eskilstunaordförande Cecilia Rahbek Nöhr manade till framtidstro:

— Vi ska inte känna oss nedslagna över resultatet utan jobba vidare. Rankningen kan användas som ett redskap som kan föra skolan framåt. Och vi kan göra det tillsammans, också i valrörelsen så att inte skolan blir något man slåss om för plocka hem poäng.

Kriterier för Bästa skolkommun

Lärarförbundets rankning över Sveriges bästa skolkommun grundas på 13 kriterier som förbundet anser vara viktiga för skolans arbetsförutsättningar och resultat.

Kriterierna är:

1. Resurser till undervisningen.

2. Utbildade lärare.

3. Lärartäthet.

4. Friska lärare.

5. Kommunen som avtalspart.

7. Andel barn i förskola.

8. Betygsresultat, genomsnittligt meritvärde årskurs 9.

9. Betygsresultat i årskurs 9 i förhållande till förutsättningar (bland annat andelen nyinvandrade elever, fördelning pojkor/flickor, föräldrar utbildningsbakgrund).

10. Andel elever som är godkända i alla ämnen i årskurs 9.

11. Andel elever som är godkända i alla ämnen i årskurs 9, justerat efter förutsättningar.

12. Andel elever som fullföljde gymnasieutbildningen inom tre år.

13. Andel elever med grundläggande högskolebehörighet.

På www.lararforbundet.se kan du se hur din kommunen placerade sig i respektive kategori.

Bästa och sämsta skolkommunerna

Här är Sveriges fem bästa och de fem sämsta skolkommuner enligt Lärarförbundets rankning (förra årets placering inom parentes).

1. Vellinge (1)

2. Orust (42)

3. Ovanåker (52)

4. Kalmar (12)

5. Aneby (60)

---

286. Borlänge (286)

287. Katrineholm (280)

288. Norberg (288)

289. Ljusnarsberg (289)

290. Lessebo (252)

Sörmland

40. Trosa (81)

138. Oxelösund (179)

241. Eskilstuna (178)

247. Nyköping (113)

275. Flen (290)

277. Gnesta (268)

278. Vingåker (283)

283. Strängnäs (271)

287. Katrineholm (280)

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

LärarförbundetSörmlandskola och utbildning
Relaterat

Mest delat denna vecka