• Morgonsoffan gästades av ReTunas centrumledare Anna Bergström och Spotifys internationella redaktör Roger Adolfsson. Programledare var Julia Rosqvist. Foto:
  • Störst applåder under morgonen fick artisten Angelina Pavanelli från Kvicksund som framförde sin låt Stanna kvar. Foto:
1/

Stigande stjärna i morgonsoffan

Eskilstuna

På onsdagen arrangerades årets andra morgonsoffa under rubriken Sjungande återbruk. Stjärnskottet Angelina Pavanelli från Kvicksund stod för underhållningen.

Morgonsoffan arrangeras av Marknadsföreningen i Eskilstuna. Den här gången var temat nya innovationer, affärsmöjligheter och affärsmodeller. Evenemanget, som ägde rum på Munktell Science Park, lockade cirka 90 besökare. Programvärd var Julia Rosqvist med Carl Tillenius som sidekick.

En av gästerna i soffan var Anna Bergström, centrumledare för ReTuna Återbruksgalleria som har fått världens blickar riktade mot sig. Den som googlar "ReTuna" får cirka 70 000 träffar. Anna Bergström fick applåder av publiken när hon berättade att det har börjat komma förfrågningar om studiebesök från utlandet.

Plats i soffan tog också Roger Adolfsson från Eskilstuna som ingår i strömningstjänsten Spotifys redaktionsteam.

— Vi ökar vår kundstock varje dygn med hundratusentals nya användare runt om i världen. Vi expanderar extremt kraftigt, sa han.

Störst applåder av alla under morgonen fick artisten Angelina Pavanelli från Kvicksund som framförde sin låt Stanna kvar. Roger Adolfsson sa efter framträdandet att han tycker att det är härligt att höra unga talanger göra ny musik på svenska.

— Oftast i dag när unga talanger kommer fram vill de göra det på engelska. Jag tycker det är synd att inte fler förvaltar det svenska språket. Jag vet att det är svårt att göra musik på svenska, framför allt texter, men om man tar det som en utmaning så visar det att man kan ha en bra begåvning. Jag tycker att Angelina är en talang.

Angelina Pavanelli utbildar sig för närvarande till musikproducent på Bollnäs folkhögskola. Hon berättade att hon bara skriver låtar på svenska.

— Det är så himla nära ens tankar och prat. Det blir som en direktöversättning i musiken, sa hon.

I morgonsoffan berättade Roger Adolfsson bland annat om sin barndom i Skiftinge.

— Det första jag gjorde varje lördag när jag fick min veckopeng var att cykla ner till den lokala Vivo-affären och köpa nya Top of the pops. Det var på vinyl. Jag öppnade fönstret i mitt pojkrum och spelade musiken för ungarna på innergården. Det var mitt stora nöje varje lördag.

I dag är han internationell redaktör på Spotify som har 100 miljoner användare, varav 50 miljoner är betalande.

— Potentialen för Spotify är följande: I dag finns ungefär 160 miljoner människor runt om i världen som har en streamingtjänst med musik i mobilen, oavsett om det är Spotify eller Apple eller vilken det nu är. Man räknar med att om tre år så kommer två miljarder människor runt om i världen ha en streamingtjänst i mobilen.

Anna Bergström sa att ReTuna måste fortsätta att vara i framkant i framtiden. Hon hoppas att det ska starta fler liknande återbruksgallerior.

— Vi behöver ha en first follower för det är lite tufft att vara ensam på toppen. Det är ett tungt lass att dra att berätta om konceptet och berätta om hur och varför vi gör det. Har vi sedan 5-6-9 Retunor runt om i världen eller i Sverige blir det liksom ett etablerat koncept. Det här är framtidens sätt att bedriva en handelsplats.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaNäringsliv
Relaterat