Ericssons vd Börje Ekholm. Foto:

Storförlust för Ericsson

Ekonomi
annons

Ericsson redovisar en förlust som är större än analytikerna väntat sig. Nu ska arbetet med att minska kostnaderna intensifieras, enligt vd Börje Ekholm.

Ericsson redovisar en förlust före skatt på 1,2 miljarder kronor för andra kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 2,2 miljarder kronor motsvarande period 2016.

"Vi är inte nöjda med vårt underliggande resultat, med fortsatt minskande försäljning och ökande förluster under kvartalet", skriver Ericssons vd Börje Ekholm i rapporten.

Omsättningen uppgick till 49,9 miljarder kronor, jämfört med 54,1 miljarder kronor ett år tidigare.

Rörelseresultatet var minus 1,2 miljarder kronor, jämfört med en vinst på 2,8 miljarder kronor förra året.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med att detta resultat skulle landa på minus 244 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

För omsättningen var snittprognosen 50,5 miljarder kronor.

Ekholm tecknar en dyster bild av framtiden. Ericsson fortsätter att bedöma riskexponeringen i pågående avtal, skriver han.

"Beroende på utfallet ser vi en ökad risk för ytterligare marknads- och kundprojektsjusteringar, vilka skulle ge en negativ påverkan på resultatet om uppskattningsvis SEK 3 till 5 miljarder under de kommande 12 månaderna".

Ericssons bruttomarginal har sjunkit till 27,9 procent, från 32,3 procent för ett år sedan. Omsättningen för Ericssons största affärsområde Networks sjönk med 8 procent till 36,8 miljarder kronor. Rörelsemarginalen sjönk från 12 till 7 procent. För IT och cloud ligger rörelsemarginalen på minus 26, ett tapp från minus 13 procent i fjol.

annons

Mest delat denna vecka