• För första gången på fem år minskar försäljningen av begagnade bilar. Foto:
  • Jonas Björkman är vd för KVD Bilpriser.
1/

Trendbrott i försäljningen av begagnade bilar

Sörmland
annons

Under det andra kvartalet såldes 10 425 begagnade bilar i Sörmland vilket var 100 bilar färre än samma kvartal i fjol. Det visar ny statistik från KVD Bilpriser.

I Sverige tappade försäljningen med 1,5 procent jämfört med andra kvartalet förra året. Det är första gången på fem år som försäljningen av begagnade bilar minskar i Sverige.

Försäljningen av begagnade bilar minskade i 17 av 21 län under kvartalet. Störst var minskningen i Dalarna med 7,4 procent. Volvo V70, som är den mest sålda begagnade bilen, minskade med 4,4 procent.

— Vi ser ett trendbrott på marknaden. Tidigare har vi sett en minskad försäljning enstaka månader men inte som nu under ett kvartal, säger Jonas Björkman, vd för KVD Bilpriser.

Orsaken till tappet är enligt Jonas Björkman en minskad försäljning av bilar från privatpersoner. Privatförsäljningen har gått ner under flera kvartal.

— Det kan förklaras av ökad privatleasing och att det i dag blivit vanligare bland privatpersoner att ta hjälpa att sälja sin bil via olika nättjänster och via bilhandeln som tar ansvar för försäljningen, i stället för att själva sälja bilen via annonsering, säger Jonas Björkman.

Den privata bilförsäljningen tappade 3,7 procent under kvartalet samtidigt som försäljningen via bilhandeln ökade med 2,3 procent. Klas Feretti är vd på KFL Bilcenter i Eskilstuna som har ökat sin försäljning.

— Folk drar sig lite för att sälja privat själv till andra privatpersoner. Det är lite meckigt att sälja privat själv. Som konsument vill du kanske inte köpa av en privatperson heller när man inte får någon garanti, säger han och fortsätter:

— Det är många som ska avyttra sin bil som väljer att gå till oss direkt och få ett bud eller om man byter in bilen mot någon nyare. Vi har ju folk nästan dagligen som vill sälja sin bil.

Även på GJ Bil i Eskilstuna har försäljningen av begagnade bilar fortsatt att gå bra.

— Vi ligger ungefär som vi gjorde förra året. Det är fortfarande bra försäljning på begagnat. Vi märker ingen skillnad där, säger vd Håkan Johansson.

Tänk på det här när du köper bil privat

Undersök marknaden och kolla upp olika bilmodeller.

Kontakta Transportstyrelsen och kolla upp att säljaren äger bilen, samt att det inte finns några fordonsrelaterade skulder kopplade till bilen.

Provkör bilen innan du köper den.

Undersök bilen och kolla att viktiga funktioner fungerar.

Gör en leveranskontroll.

Skriv köpekontrakt.

Källa: Hallå konsument!

Läs också

( 9 st )

Läs mer om dessa ämnen

EskilstunaSörmlandnäringsliv
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka