Allt fler arbetssökande unga mellan 18 – 24 år i Sörmland får jobb. Foto:

Ungdomsarbetslösheten fortsätter att minska i länet

Sörmland

Arbetsmarknaden för unga fortsätter att utvecklas positivt i länet. Antalet arbetslösa mellan 18-24 år var under oktober den lägsta på många år.

Den starka konjunkturen har lett till en gynnsam utveckling på arbetsmarknaden där arbetslösheten i åldrarna 16-64 år har minskat under flera år, både bland inrikes- och utrikesfödda. Arbetslösheten i Sörmland är dock relativt hög och uppgick under oktober till 9,3 procent jämfört med 6,9 procent i riket som helhet. Det visar Arbetsförmedlingens senaste statistik. Variationerna inom länet är stora med högst andel i Flen (13,1 procent) och lägst i Trosa (4,0). I Eskilstuna, länets största kommun, uppgick arbetslösheten under oktober till 11,9 procent.

Antalet ungdomar mellan 18 – 24 år som var inskrivna som arbetslösa i Sörmland uppgick under perioden till 1 780 personer, den lägsta siffran på mycket länge. Och allt fler ungdomar i Sörmland får jobb visar statistiken. På ett år har arbetslösheten bland unga minskat med 1,9 procentenheter och låg under oktober på 12,0 procent.

Enligt Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén har den rådande arbetskraftsbristen inom vissa sektorer lett till att arbetsgivarna sett sig tvungna att sänka vissa krav.

– Det gynnar ungdomarna när arbetsgivare sänker kraven på erfarenhet. De flesta unga är arbetslösa i korta tider, de rör sig mellan arbetslöshet och anställning i mycket större utsträckning än andra åldersgrupper, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Den grupp som har svårast att komma in på arbetsmarknaden är de som helt saknar utbildning. Utan fullständiga gymnasiebetyg minskar chansen till jobb avsevärt.

– Gymnasieutbildning är en vattendelare på svensk arbetsmarknad, säger Annika Sundén.

Av de lediga jobb som annonserades i länet fanns flest inom följande yrkeskategorier; lager- och terminalpersonal, städare, personliga assistenter, förskollärare samt undersköterskor inom hemtjänsten.

Så många unga saknar jobb

Arbetslösheten i procent bland ungdomar mellan 18 – 24 år i Sörmland under oktober 2018.

Eskilstuna 13,6

Flen 17,7

Gnesta 6,5

Katrineholm 13,7

Nyköping 10,0

Oxelösund 14,8

Strängnäs 9,1

Trosa 5,3

Vingåker 11,9

Länet 12,0

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

ArbetsmarknadUngdomar
Relaterat