• I köket på Office 21 står ett flipperspel.– Man ska även känna att man varvar ner, säger Nicklas Pettersson. Foto:
  • Nicklas Pettersson driver företagshotellet Office 21 på Köpmangatan 21 i Eskilstuna. Foto:
  • Biträdande vd Mattias Rossköld berättar att alla kontor på Munktell Science Park är uthyrda. Foto:
1/

Nicklas Pettersson har startat företagshotell i Gamla staden

Eskilstuna

Nicklas Pettersson har startat ett företagshotell i renoverade lokaler i Gamla staden i Eskilstuna. Nyetableringen är det senaste tillskottet i en växande bransch.

Nicklas Pettersson tog i somras över de drygt 150 kvadratmeter stora kontorslokalerna på Köpmangatan 21 i Gamla staden i Eskilstuna.

– Jag såg möjligheten att göra ett företagshotell av det här. Det finns platser som är outnyttjade. Jag vill skapa en gemenskap för företagare som sitter själva, men vill tillhöra något större. Här är vi tillsammans, säger han.

Den tidigare fastighetsägaren Petrus Joona renoverade lokalerna som i dag inrymmer bland annat kontorsarbetsplatser, konferenslokal och kök. Längre tillbaka i tiden har bland annat Blomsterpralinen huserat i lokalerna.

Nicklas Pettersson marknadsför företagshotellet under namnet Office 21.

– Målgruppen är egenföretagare, konsulter. Det skulle även kunna vara frilansare. Jag tycker även att reklamare skulle passa in i den kreativa miljön vi har fått till.

Office 21 erbjuder arbetsplatser, konferenslokal och en företagsadress. Revisionsbyrån Ernst & Young är den största hyresgästen och disponerar halva lokalytan. Totalt används företagshotellet av åtta personer som representerar ett 10-tal olika företag.

Det finns fortfarande arbetsplatser lediga som Nicklas Pettersson hoppas kunna hyra ut.

– Det blir mer och mer mikroföretagare. Framöver blir vi kanske alla egenföretagare mer eller mindre. Då behöver man tillgång till en kontorsplats, men vill kanske inte stå för hela kostnaden. Här delar vi på kostnaden.

Nicklas Pettersson, som arbetar som konsult på distans, har själv sitt kontor i lokalerna. Han är produktchef för webbplattformar på it-företaget CGI. Han driver företagshotellet vid sidan om.

– Jag trivs, jag gillar miljön och det rimmar precis med hur jag skulle vilja ha det.

Hyresgästerna delar på en lounge-hörna och ett kök. De renoverade lokalerna i det gamla huset är utrustade med toppmodern utrustning. Samtidigt är väggarna prydda med affischer med motiv från 40-talet och i köket står ett flipperspel.

– Det nya möter det gamla. Det är viktigt, säger Nicklas Pettersson och fortsätter:

– Vi ska kunna göra business, men man ska även känna att man varvar ner.

Munktell Science Park i Eskilstuna, MSP, är en större aktör som erbjuder skräddarsydda lokaler i olika block, moduler och platser i öppet landskap.

– Man kan hyra egna kontor. Där är det fullt. Där har det varit fullt större delen av året. Vi får väl ungefär en 3-5 förfrågningar per månad om att hyra kontor, men vi har ju fullt, säger Mattias Rossköld, tillförordnad vd för MSP.

– Sedan har vi att du kan hyra en fast sittplats i ett öppet landskap. Där har vi några platser lediga. Det kommer in ett par förfrågningar. Där bedömer vi att tillgång och efterfrågan möts. Sedan har vi att man kan hyra in sig på en valfri plats inne på MSP. Där kommer det en jämn efterfrågan.

Nicklas Pettersson på Office 21 ser sig inte som en konkurrent till Munktell Science Park.

– Jag kan inte riktigt se mig som en konkurrent till Science Park då vi olika förutsättningar. De har stora lokaler vilket ger dem fler arbetsplatser och konferenslokaler och i och med det erbjuda ett stort nätverk i moderna lokaler, medan vi erbjuder en lokal för företag som vill arbeta i en personlig, flexibel och kreativ miljö. Vad vi har fått till här är mer av en vardagsrumskänsla mitt i gamla stan.