Maträtter skapas utifrån rådande förutsättningar. Foto:

Historisk matresa i kommunens regi

Katrineholm

Denna vecka ska alla äldreboenden och kommunala matleveransers göra en resa i nittonhundratalets mattraditioner.

Under temaveckan Historiesmakarna kommer bland annat kålpudding, klimp, landgång och mandelfisk vara några av maträtterna som serveras i kommunens alla äldreboenden och matlådeleveranser. Även skolorna kommer att serveras lunchmat med historisk prägel.

Temaveckan genomfördes för största gången förra året och blev mycket uppskattad. Nytt för i år är att de boende inom äldreomsorgen har varit med och rösta fram vilka rätter som ska serveras.

Finns det en hälsovinst med Historiesmakarna?

– Det beror på vilken rätt vi äter, säger Maria Isaksson, projektledare.

Hon menar att mycket fisk och grönsaker är nyttigt oavsett när rätten uppfanns.

– Vi minns genom maten vi äter. Och omväxling förnöjer. Det finns en hälsovinst i att folk blir glada av det de äter, säger hon.

Förr importerades inte lika mycket mat. Folk behövde hushålla med maten och ta tillvara på vad som odlades.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmHistoriaKulturhistoriaSkolmatmat och dryck
Relaterat