Den 3 maj firas pressfrihetens dag i världen. Den uppmärksammar de länder som fortfarande kan njuta av en fri och oberoende press. För det är på intet sätt en självklarhet längre.
Låter det alarmistiskt? Det är det inte. Det är fakta.
När man tittar på pressfriheten ser det nämligen inte lika bra ut som för ett par år sedan. Det finns flera länder, även i Europa, som aktivt motarbetar fri press och yttrandefrihet. I länder som Ungern, Turkiet, Polen har vi under en lång tid kunnat se pressfriheten monteras ned, samtliga med folkvalda regeringar. Sverige har nu halkat ner från toppen till en tredjeplats.
Och det som kanske är mest besvärande, men på intet sätt förvånande, är att USA tappat på samma lista. Där anses pressfriheten idag som problematisk.
Även i Freedom house ranking över demokratier är trenden densamma. Andelen fria länder har sjunkit de senaste 13 åren.
Men spelar detta verkligen någon roll i Sverige, kanske du tänker?
Svaret är tyvärr ja. För demokratin är en ung företeelse. Och det vi tar för givet kan snabbt luckras upp.
I dag finns krafter som satt i system att motarbeta förutsättningarna för vår demokrati. Politiker, myndigheter, rättsinstanser och självklart medier är fokus för påverkansoperationer och kampanjer både från inhemska krafter, liksom från främmande makt. Och i samma takt som hoten mot våra folkvalda och journalister ökar så minskar förutsättningarna för att skydda våra fri- och rättigheter.
Summa summarum: Den som förlorar om pressfriheten hotas, om journalister kan hatas till tystnad och vår demokrati monteras ned - är du. Men du kanske inte märker det förrän det är försent.