Vi avslöjar skandaler och krogfavoriter – samtidigt

Tidningen har under Äret avslöjat en rad missförhÄllanden i Eskilstuna. Vi har ocksÄ avslöjat var du kan köpa stans populÀraste kebab. HÀr gÀller det att hÄlla tvÄ saker i huvudet samtidigt, skriver Ulrika Sjöblom, chefredaktör och ansvarig utgivare för Eskilstuna-Kuriren med StrengnÀs Tidning.

Eskilstuna-Kuriren har under Äret avslöjat en rad missförhÄllanden och granskat det som berör Eskilstunaborna. Ulrika Sjöblom Àr chefredaktör och ansvarig utgivare för Eskilstuna-Kuriren med StrengnÀs Tidning.

Eskilstuna-Kuriren har under Äret avslöjat en rad missförhÄllanden och granskat det som berör Eskilstunaborna. Ulrika Sjöblom Àr chefredaktör och ansvarig utgivare för Eskilstuna-Kuriren med StrengnÀs Tidning.

Foto: Montage

Krönika2024-01-01 18:02
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

"Tidningen Àr för upptagen med att Àta lussebullar, sÄ de hinner inte med att skriva om det som Àr viktigt".

Kommentaren yttrades i en lokal Facebook-grupp i början av december och syftade pĂ„ ett test vi gjort av stans lussebullar. UngefĂ€r samtidigt hade ett grovt rĂ„n Ă€gt rum i ett parkeringshus i centrum – nĂ„got vi inte hade skrivit om. Förklaringen till varför vi inte hade nĂ€mnt rĂ„net i tidningen, trots att vi fĂ„tt tips om att det hade intrĂ€ffat, var för att polisen inte hade kunnat bekrĂ€fta uppgifterna. NĂ€r vi fĂ„r in tips faktagranskar vi alltid uppgifterna innan vi publicerar. Det Ă€r av yttersta vikt för oss att ni kan lita pĂ„ det ni lĂ€ser i Eskilstuna-Kuriren, och ibland betyder det att vi inte kan vara sĂ„ snabba som vi önskar. Vi Ă€r helt enkelt beroende av att fĂ„ information frĂ„n andra hĂ„ll för att kunna sĂ€kerstĂ€lla att det blir rĂ€tt.

Utredningen av det brutala rĂ„net gick efter nĂ„gra dagar vidare till Ă„klagare och vi kunde dĂ„ fĂ„ uppgifterna bekrĂ€ftade. Vi publicerade en artikel som blev en av den dagens mest lĂ€sta artiklar – precis som lussebullstestet hade blivit nĂ„gra dagar tidigare.

Vi har under Ă„ret som gĂ„tt skrivit om en rad missförhĂ„llanden och kriser i Eskilstuna. Under debatten pĂ„ senaste kommunfullmĂ€ktige var det tidningens avslöjanden som satte agendan. Vi har skrivit om en anstĂ€lld pĂ„ BolindergĂ„rden, som trots att han utsatte en brukare för sexuella övergrepp fick jobba kvar. Att kommunen vill lĂ€gga ner stödboenden för kvinnor, miljonsmĂ€llen mot grundskolan, anhörigas nödrop frĂ„n Eskilstunas Ă€ldreboenden, vĂ„rdkrisen pĂ„ MĂ€larsjukhuset och turerna kring tvĂ„ av Eskilstunas byggen – som kantats av skandaler som drabbat bĂ„de boende och smĂ„företagare i stan.

Vi har lyft fram framgÄngsrika företagare, vanliga mÀnniskor som gjort extraordinÀra insatser, och skildrat livsöden.

undefined
Eskilstuna-Kuriren har under Äret avslöjat en rad missförhÄllanden och granskat det som berör Eskilstunaborna. Ulrika Sjöblom Àr chefredaktör och ansvarig utgivare för Eskilstuna-Kuriren med StrengnÀs Tidning.

Vi har ocksĂ„ kunnat presentera var Eskilstunas populĂ€raste rĂ€kmacka finns, vilken uteservering Eskilstunaborna gillar mest – och vilket som Ă€r ert favoritgodis.

Vi har reportrar hÀr pÄ tidningen som varje dag gÄr igenom handlingar, ser över diarier, hÄller kontakt med tipsare och följer politiska beslut. Vi har ett uppdrag att vÀrna demokratin och belysa det varje medborgare behöver veta för att kunna ta informerade beslut i sin vardag. Vi ser till att fiffel och fulspel inte gÄr obemÀrkt förbi. Det Àr ett viktigt uppdrag som vi tar pÄ allra största allvar.

Men vi har ett annat uppdrag ocksĂ„, ett som vi tar pĂ„ lika stort allvar. Vi ska skriva om sĂ„dant som engagerar de som bor i vĂ„rt bevakningsomrĂ„de. Och det Ă€r dĂ„ vi landar i kebaben. NĂ€r vi öppnade nomineringarna för vilken kebab som Ă€r den godaste i Eskilstuna överöstes vi av förslag. Det Ă€r den överlĂ€gset mest populĂ€ra omröstningen vi organiserat. Eskilstunaborna Ă€lskar kebab – och dĂ„ Ă€r inte vi sĂ€mre Ă€n att haka pĂ„.

undefined
Tidningen kan skriva om kebab och avslöja missförhĂ„llanden – samtidigt.

NĂ€r vi skriver om sĂ„nt som hĂ€nder pĂ„ stan – förĂ€ndringar i stadsbilden, affĂ€rer som öppnar och stĂ€nger, krognyheter, nya utsmyckningar, trafik och parkeringsplatser – sĂ„ rusar lĂ€sarna till vĂ„r sajt. SĂ„dant som berör Eskilstunaborna i deras vardag Ă€r för oss lika viktigt som det som berör pĂ„ lĂ„ng sikt och i ett större perspektiv.

Det ena tar inte ut det andra, vi har resurser att göra allt. Vi kan Ă€ta lussebullar och bevaka rĂ„n – samtidigt. Vi finns dĂ€r ni finns, vi bevakar det ni vill lĂ€sa om och vi avslöjar det ni behöver veta. Stort som smĂ„tt, viktigt som oviktigt. Vi tar all rapportering pĂ„ allvar.