En älskad pessimist har gått i graven

KRÖNIKA2017-01-10 05:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

David Bowie gick bort. Och det gjorde även Leonard Cohen och Prince. För många människor kommer 2016 att bli ihågkommet för just dessa giganters hädanfärd. Det tycks i alla fall statistik över våra internetvanor visa: rockikonernas namn återfinns i toppen på listan över vad som googlades mest förra året.

Det här året börjar med en annan gigants hädanfärd, näm- ligen Zygmunt Bauman. Akademiker uppnår väl aldrig någon rockikonliknande stjärnstatus direkt, men den polskfödda socio- logen Zygmunt Bauman har i alla fall varit där och sniffat. När han reste runt i världen och höjde ett varningens finger för att allt riskerar att gå käpprätt åt skogen när moderniteten ställer till det i våra hjärnor, ja då ringlade stundtals köerna långa utanför föreläsningssalarna.

Bauman blev ofta kallad pessimist, vilket är lätt att förstå. Han såg inte Förintelsen som ett uttryck för ondska utan snarare som en logisk konsekvens av moderniteten. Och han har varnat för hur sociala medier erbjuder oss en möjlighet att engagera oss, utan att riskera något känslomässigt. Blir något obehagligt kan vi bara lämna en grupp, och byta till någon annan av de myriader som finns att tillgå. På så sätt riskerar vi att glömma bort vad kärlek är, sa han en gång i en DN-intervju.

Pessimist eller inte. För Zygmunt Bauman gjorde det nog det samma. Han såg som sin mission att varna, så att vi alla kunde agera. På måndagen avled han, 91 år gammal.

Läs mer om