En delad värld men inte så annorlunda

Krönika2015-04-02 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns ett begrepp som heter single gendered world, alltså enkönsvärld, inom science fiction. Det beskriver en värld där bara det ena könet, oftast kvinnor, har överlevt, på grund av att exempelvis ett virus eller en naturkatastrof har tagit död på alla män. Anledningen till att det är mer vanligt med kvinnliga världar skulle kunna vara att en värld utan män ses som något mer eftersträvansvärt för kvinnor än tvärtom. Under 1970-talet var detta ett vanligt scenario och det skrevs böcker som målade upp dessa alternativa världar som eftersträvansvärda, feministiska utopier, men också motsatsen. I John Wyndhams "Consider her ways" så är det kvinnliga samhället auktoritärt och uppbyggt av kaster.

I den nya SVT-serien "En delad värld" har de flesta männen i världen dött ut till följd av ett virus. I Sverige finns det till exempel bara 123 män kvar, och bara en i ung ålder. Adam Jensen är en superstjärna som avgudas och skapar masshysteri hos unga tjejer i hela landet. Men inte hos Liv Björk, som stör sig något ofantligt på honom. Till och med till den gräns att hon försöker sabotera när han kommer till hennes skola. Ni kanske kan gissa vad som händer? Det är upplagt för en klassisk historia om hur hat blir till kärlek. Men riktigt säker kan man ju aldrig vara. Bara två av seriens totalt åtta avsnitt har hittills sänts.

Timingen kan knappast vara en slump. I den tid vi lever i när feminismen diskuteras fritt och varenda politiker ska ta ställning i frågan så ligger "En delad värld", vars ledmotiv framförs av Love Antell, helt rätt i tiden.

Men hur jämställd och feministisk är serien egentligen? I Tankesmedjan i P3 uppmärksammades nyligen serien i samband med en diskussion om den kvinnliga representationen bland SVT Dramas manusförfattare (25 %). De använde då Bechdeltestet för att analysera serien.

För de som är obekanta med testet så går det ut på att en serie ska uppfylla tre enkla kriterier. Den ska innehålla två namngivna kvinnor. De ska prata med varandra. Samtalet ska handla om annat än män. Låter enkelt, eller hur? Men ni skulle nog bli förvånade om ni såg hur många serier och filmer som inte klarar dessa tre enkla saker. Hur gick det för "En delad värld" då? Nu ska nämnas att testet gjordes på det första avsnittet som bara är 13 minuter långt, och att testet troligtvis gjordes med en nypa salt. Första och andra kriteriet uppfylldes, men på det tredje blev det problem. Samtalen kretsar till stor del kring Adam Jensen. Trots att Liv hatar honom så tillbringar hon nästan all tid med att prata om honom.

Självklart ska vi inte döma för hårt eller tänka att det absolut inte kan förbättras, men glöm inte det kritiska tänkandet när ni kollar på kvinnocentrerade serier.

Läs mer om