Vår jul firas i Hälsingland, något annat är helt otänkbart. Men många av er tidningsläsare ska ställa fram finporslinet på ett sörmländskt bord. Om ni också vill fylla det med lokal mat, så kan dagens tidning vara till stor hjälp.
Vi har valt att sätta ihop ett traditionellt julbord med närproducerade produkter. Många äter annorlunda – grönare eller helt vegetariskt, med större fokus på fisk och skaldjur eller bara något helt o-juligt som är minst lika gott, kanske till och med godare. Oavsett matvanor ska nog alla kunna hitta något som kan passa, i listan över producenter i vår närhet.
Nog smakar maten extra bra om den kommer från trakten? Bland det närproducerade på vårt hälsingska julbord finns lammfiol från fårbonden en bit norrut, sik från havet runt knuten (som vi ska prova att grava – i år får laxen maka lite på sig) och hällbrödet som är en gammal, fin mattradition från Hälsingland.
Med dessa rader säger jag också god jul och gott nytt år till er alla, nu ska jag vara ledig ända till början av januari.