Hon ser mig rakt i ögonen.
- Hur orkar du, frÄgar hon. Hur orkar du med alla hot?
Jag skruvar pÄ mig, hör mig sjÀlv sÀga:
- NÀ, det Àr lugnt. Man vÀnjer sig.
Det Àr rÀtt absurt, hur kan man vÀnja sig vid hot? AlltsÄ dödshot dÀr nÄgon beskriver hur dom ska skÀra halsen av mig. Men det Àr hit vi har kommit. Hot och hat i sociala medier har blivit vardagsmat, sÄ normalt att barn tvinas vÀnja sig vid dödshot nÀr de spelar dataspel, eller pratar med varandra pÄ Snap och Tick tock.
Och tonen gÄr igen i det offentliga samtalet. I dag Àr epitet som snöflingor, godhetsknarkare och pk vanliga för de som efterfrÄgar etik och moral i debatten. Men vi kan inte lÄta samtalet spÄra ur pÄ det sÀtt vi ser idag. Vi mÄste vÀnda trenden för vad som anses normalt och ok. För sprÄket förskjuter perspektiven.
DÀrför blir domen i veckan mot den nazist som hotat debattörerna Helle Klein, chefredaktör pÄ Dagens Arbete, Anne Ramberg, fd generalsekreterare pÄ advokatsamfundet och Maria Ripenberg tidigare ledarskribent pÄ UNT sÄ viktig.
Nazisten dömts till 6 mÄnaders fÀngelse för att ha hotat och trakasserad de tre samt flera fall av hets mot folkgrupp. Mannen har under en lÀngre tid skickat hot till deras telefoner. Domen Àr unik i sitt slag dÄ den för första gÄngen resonerar kring de tre kvinnornas roll som offentliga debattörer och att hoten haft till syfte att pÄverka det fria debatten.
Just det saknade jag i domen mot den nazist som hotade mig i höstas. DÀr fanns ingen sÄdan referens och just hoten mot demokratin Àr ju den springande punkten nÀr man hotar opinionsbildare, politiker och myndighetsutövare. Mörkertalet Àr enormt dÄ de allra flesta inte vill prata om hot de utsÀtts för.
Men jag menar att det Àr fel vÀg att gÄ. Vi mÄste prata om problemen med det hÄrdnande samtalsklimatet. Vi mÄste visa att hot aldrig Àr ok. Vi mÄste ocksÄ förstÄ att hot leder till rÀdsla och tystnad. Det fÄr aldrig normaliseras. Hur ska vi annars fÄ mÀnniskor att orkar engagera sig politiskt om de hotas för det engagemang de lÀgger ner, ofta pÄ helt ideellt? Hur ska vi fÄ myndighetsutövare att stanna kvar pÄ sina tjÀnster? Hur orkar domare, Äklagare och poliser nÀr de hotas för att de gör sitt arbete - nÀr de upprÀtthÄller samhÀllskontraktet?
Vi vet att journalister tystnar i sjÀlvcensur. Vi vet ocksÄ att de mörka krafter som vill montera ned vÄr demokrati vet just detta - hot och hat Àr ett verktyg - för att det fungerar. Vi mÄste börja visa att det inte Àr ok.