En finländsk regering i Kremls smak

Tillfredsställelse i Kreml över att Finland leds av pragmatiker, euroskeptiker och nationalister är tydlig.

Gästkrönika av Anna-Lena Laurén2015-06-01 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den nya finländska statsministern är "en känd pragmatiker som är inriktad på att bygga vänliga grannrelationer med Ryssland". Så skriver belåtet den regeringskontrollerade ryska tidningen Rossijskaja gazeta. Och tillägger med ännu större tillfredsställelse att utrikesminister Timo Soini, ordförande för Sannfinländarna, är en "känd euroskeptiker".

Rossijskaja gazeta konstaterar dock att Soini även är en nationalist. Hastigt lugnar man därefter sina läsare genom att intervjua den ökända Johan Bäckman.

– Nationalismen i Finland är inte riktad mot Ryssland. Vårt land är inriktat på samarbete med Ryssland. De nya ministrarna vill inte gå med i Nato och gillar inte sanktionerna mot Ryssland, säger Bäckman i intervjun, där han tituleras som "känd finländsk statsvetare".

Bäckman är ingen statsvetare utan en docent i historia som under de senaste åren har gjort karriär på att svartmåla Finland i ryska medier. I vårdnadstvister mellan ryska och finländska föräldrar har han upprepade gånger låtit sig intervjuas i ryska medier och bland annat påstått att socialmyndigheterna i Finland har som mål att kidnappa ryska barn från sina föräldrar för att därefter systematiskt förfinska dem.

Tillfredsställelsen i Kreml över att Finland leds av pragmatiker, euroskeptiker och nationalister är tydlig. Det är känt att Kreml under de senaste åren systematiskt har utvecklat kontakter med högerextrema partier i Europa. Det är ett i grund och botten helt ändamålsenligt projekt – de högerextrema partierna med franska Front National i spetsen vill försvaga EU och stärka nationalstaten, något som Putin stöder. Han har alltid föredragit att komma överens med de stora europeiska länderna på ett bilateralt plan.

När utgångspunkten är nationella intressen känner sig Putin hemma. När hela EU förhandlar gemensamt utgående från principiella intressen är Ryssland genast i en mycket svagare position. Front National, Sannfinländarna och Viktor Orbans gelikar för fram en världsbild som Putin förstår sig på. Det är därför han samarbetar med dem.

Både utrikes- och försvarsministerposten i Finland innehas nu av högerpopulistiska Sannfinländarna. Det kommer sannolikt att betyda en mer följsam politik gentemot Ryssland, i synnerhet med tanke på att även statsminister Juha Sipiliäs centerparti har en tradition av att stryka Moskva medhårs. Vad detta innebär med tanke på försvarssamarbetet mellan Finland och Sverige vet vi inte än, men det är inte sannolikt att Niinistö går in för det med samma entusiasm som sin föregångare Carl Haglund.

Finlands nya utrikesminister är Sannfinländarnas ordförande Timo Soini. Det är en utmärkt post för en högerpopulist, i all synnerhet en högerpopulist som inte vill vara med och fatta obekväma beslut om stödet till Grekland. De impopulära nedskärningar som är att vänta i Finland kommer heller inte att tillhöra Soinis ansvarsområde.

Kort sagt: Sannfinländarna fick som de ville i dessa regeringsförhandlingar.

Anna-Lena Laurén är Hufvudstadsbladets och Svenska Dagbladets korrespondent i Moskva.

Läs mer om