Följaktligen hette utställningen "Skulpturerna vi inte ser". Konstnärerna är Vadim Sidur, Nikolaj Silis och Vladimir Lemport.
Det var en fin utställning som framför allt skildrar det totalitära systemet på olika sätt. Somliga verk var tragiska, andra humoristiska, vissa frivola. Fabriksarbetare. Lägerfångar. Babij Jar – nazisternas massmord på judar utanför Kiev 1941. Ett av Vadim Sidurs återkommande tema är Jesus på korset, som han tolkar på olika sätt, bland annat på väg ner från korset med huvudet före.
På två piedestaler hade personalen tejpat röda lappar där det stod: På grund av orättfärdigt beteende har verket skadats. Vi ber om ursäkt.
Här hade den ryskortodoxa extremisten Enteo, det vill säga Dmitrij Tsorionov, farit fram.
Det är anmärkningsvärt att Tsorionov under hela skadegörelsen ständigt upprepade påståendet att utställningen bryter mot rysk lag. Under de senaste åren har Kremls oheliga allians med bokstavstroende inom både kristendom och islam skapat en atmosfär av straffrihet.
Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov har infört huvuddukstvång för kvinnor, något som bryter mot rysk grundlag. I ryska duman stiftade man för två år sedan en ny lag som gör det förbjudet att såra religiösas känslor. Det sägs inte rent ut, men budskapet är tydligt – religiösa påbud och värderingar får en alltmer framträdande roll i det ryska samhället.
För Kreml handlar det över huvud taget inte om religion, utan om att öka kontrollen över samhället. Att i sammanhanget framstå som from och gudsnådelig skadar inte.
Det är än så länge inte klart vilket straff Tsorionov och hans medbrottslingar kommer att få, men mycket tyder på att det blir obetydligt. Garanterat kommer det inte i närheten av de fängelsedomar på två år som Pussy Riot-medlemmarna fick.
Men dessa bokstavstroende tokstollar kommer Kreml att utnyttja bara så länge de tjänar maktens syften. Något säger mig att denne Enteo kommer att försvinna lika plötsligt som den aggressiva ungdomsorganisationen Nasji. Problemet är hur de påverkar samhället, den allmänna känsla de skapar av att religiösa och politiska dogmer inte får röras, kritiseras, ifrågasättas och diskuteras.
Anna-Lena Laurén är Hufvudstadsbladets och Svenska Dagbladets korrespondent i Moskva