Men i de länder som är allra viktigast för IS, nämligen Syrien och Irak, verkar krigslyckan nu ha vänt.
Ända sedan februari 2015, när amerikanskstödd kurdisk milis knäckte IS i Kobane i norra Syrien, har motgångarna följt slag i slag. Under en tid var bilden i och för sig blandad. Fortfarande i maj 2015 hade IS stora framgångar i Syrien, där man erövrade det strategiskt och symboliskt viktiga Palmyra, och i Irak, där man intog storstaden Ramadi.
Men sedan dess har det varit tunnsått med segrarna. Ramadi föll redan i vintras till irakiska armén, som sedan marscherade vidare uppför Eufrat och nu har intagit även staden Hit. I Syrien har kurderna fortsatt gnaga sig in i IS maktbas norrifrån och regimen i Damaskus återerövrade häromveckan Palmyra. IS hotas nu av fortsatta offensiver både i öknarna kring Palmyra och i det östra Aleppoområdet.
USA räknar med att hittills ha dödat över 20 000 IS-krigare, samtidigt som det blir allt svårare för gruppen att nyrekrytera i omvärlden. Antalet utländska stridande som tar sig in i Syrien och Irak har sjunkit ordentligt den senaste tiden, vare sig det nu beror på att IS stjärna dalar, ökad övervakning av misstänkta anhängare eller att det blivit svårare att ta sig över den turkiska gränsen. Förmodligen alltihop på en gång.
Samtidigt håller kurdiska och shiamuslimska irakiska styrkor sakta men säkert på att klippa upp IS-territorierna i isolerade enklaver. Det ger IS längre frontlinjer att försvara och tvingar den att hålla ett vakande öga på lokala klaner och potentiella utbrytargrupper. Framtiden ser med andra ord inte ljus ut för Abu Bakr al-baghdadis extremiströrelse.
Ändå lär IS vara med oss länge än. Varken i Irak eller i Syrien finns tillräcklig enighet bland de stridande miliserna och regeringarna för att återerövra IS högkvarter i Mosul och Raqqa. Många av de shiitiska och kurdiska grupperna är dessutom så avskydda i de sunniarabiska områden som jihadisterna kontrollerar att ett angrepp snarast skulle riskera att driva fler människor i armarna på IS.
Dessutom vet man aldrig hur exempelvis det sjunkande oljepriset kan påverka konflikten. Kan Bagdadregeringen hålla samman, kan kurderna? Det återstår att se – men just nu går kriget knappast IS väg.
Aron Lund är Mellanösternkännare och tidigare medarbetare på ledarredaktionen. Han är författare till böckerna "Drömmen om Damaskus" och "Syrien brinner".