En propplösare. Så beskriver en borgerlig försvarspolitiker känslan av Moderaternas omsvängning i försvarspolitiken, som presenterades under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen. En annan allianspolitiker med försvarsinriktning är lite mer sardonisk: "Det var under galgen".
Uttalandena är symptomatiska för allianspolitiker i försvarssvängen som med frustration och stigande irritation sett hur toppstyrningen inom det moderata nybygget gjorde försvarspolitiken till ett allt mindre prioriterat område. Men nu kan det alltså vara på väg att vända. Det är tacksamt för försvarsfrågan i sin helhet, men det ställer högre krav på Folkpartiet och Kristdemokraterna som länge har idkat krypskytte mot den moderata försvarspolitiken. Det är fortsatt upp till dem att mana på Moderaterna att backa upp sin till synes nyvakna insikt om försvarspolitikens betydelse.
Omsvängningen inleddes aningen trevande i partiets eftervalsanalys. Där konstaterades, på sidan 18 under rubriken "Övriga sakfrågor som påverkade valrörelsen", att försvarsfrågan tillsammans med exempelvis jaktfrågor, pensionsfrågan "och till viss del jämställdhet och miljö" förvisso inte var relevanta för alla väljare eller engagerade alla delar av landet, men bidrog till valförlusten. Det kan nu i efterhand ses som inledningen på en trestegsraket till mea culpa från Moderaterna:
Först en undanskymd bisats i valanalysen. Sedan en höjd ton om svenskt medlemskap i Nato, något som Moderaterna har tyckt sedan länge men inte vågat föra fram i regeringsställning. Och nu en avslutande propplösare i form av en självkritisk debattartikel i Svenska Dagbladet av partiets nya försvarspolitiska talesperson Hans Wallmark. I en med moderata mått mätt brutal uppgörelse med partiets försvarspolitik, konstaterar Wallmark att partiet "stundtals har haft ett tonläge som snarast speglat hur man önskat att verkligheten sett ut."
Wallmark gick än längre i sitt anförande i Sälen, vilket var hans första som försvarspolitisk talesperson, då han använde sig av försvarsminister Peter Hultqvists (S) favorituttryck: "Vi har en hemläxa att göra", för att beskriva Moderaternas politik.
Vad denna nyfunna insikt om sitt partis försvarspolitiska haveri i förlängningen kommer att innebära i kronor och ören är i dagsläget oklart. Värt att notera är att det även var Wallmark som ledde partiets eftervalsanalys. Att samma person nu är ansvarig för partiets försvarspolitik signalerar att partiet tar frågan på allvar.
Kommer det här att innebära en återgång till mer klassisk moderat försvarspolitik eller något helt nytt? Det får tiden utvisa. Sju år av missväxt följs inte automatiskt av sju goda års tillväxt i trovärdighet.
Wallmark och Moderaterna kommer att få arbeta hårt för att göra sig förtjänta av förtroende i frågan igen.
Det krävs mer än att göra avbön. Man måste visa resultat också. Men nog verkade Hans Wallmark ha minst lika roligt som Peter Hultqvist på scenen på Högfjällshotellet. Det är alltid en bra början.
Csaba Bene Perlenberg är liberal skribent med inriktning på försvars- och säkerhetspolitik, och tidigare medarbetare på ledarredaktionen.