Metaforiskt sett är platsen en guldgruva: att vara insnöad är inte bara en beskrivning av Högfjällshotellet i Sälen, utan i allra högsta grad en beteckning på den svenska försvarspolitiken under det senaste årtiondet. Det senaste exemplet är den rödgröna samarbetsregeringen som envist hävdar att Sverige inte ska gå med i Nato eftersom det inte skulle öka vår säkerhet – trots att Sverige ökar och intensifierar samarbetet med samma organisation just för att öka vår försvarskapacitet.
Men historien om årets rikskonferens börjar inte i Sälen, utan i Mali.
Dagarna innan konferensen åkte försvarsminister Peter Hultqvist, Margot Wallström och nyutnämnde ÖB:n Mikael Bydén i gemensam trupp till Mali.
Av säkerhetsskäl avslöjades inte besöket förrän efter att de lämnat landet – där de haft samtal med landets sköra politiska ledning.
Givetvis besöktes även den svenska kontingenten.
Resan till Mali är intressant eftersom det rimligtvis måste ha förts samtal inför Folk och Försvars rikskonferens antingen på vägen ned, på plats eller under hemvägen. Men trots att Wallström och Hultqvist tillbringade mycket tid ihop i nära anslutning till rikskonferensen, var det som om de inte ens pratat med varandra på flera månader. Från ökensand till snöflingor: minustemperaturen i Sälen kunde knappt mäta sig med det kalla krig som utkämpades mellan Wallström och Hultqvist inför öppen ridå.
På första raden satt årets internationella gäst: Lettlands president Raimonds Vejonis. Frågan är vad han tyckte om att Sveriges främsta diplomat gav en demonstration av den svenska debattinnovationen att "provprata", vilket Wallström gjorde då hon i sitt inledningstal kom med ett förslag om civil värnplikt. Det var nämligen hennes egen "personliga åsikt". Försvarsministern var föga road av sin regeringskollegas nonchalans och avfärdade sammanbitet hennes idé med att han minsann aldrig var privat i sin roll som statsråd.
Så vad ansåg då den lettiske presidenten om Sveriges försvarspolitik? I en intervju med Dagens Nyheter menade han att det svaga svenska försvaret av Gotland är ett säkerhetshot för hela Östersjön. Faller Gotland, faller hela nordöstra Europa. I sitt tal klargjorde han också att det bästa för Baltikums säkerhet är att Sverige går med i Nato. Det är som att ens middagsgäst tackar för maten genom att säga att det nog ändå varit bäst om man beställt catering.
Till skillnad från Wallströms personliga provpratande ville Hultqvist inte kommentera Vejonis åsikter, eftersom försvarsministern inte var någon "domare". Det behövde nu Peter Hultqvist inte vara – den rollen tog ju den lettiske presidenten. Och domslutet var att Sverige är osolidariskt och verklighetsfrånvänt.
Csaba Bene Perlenberg är liberal skribent med inriktning på försvars- och säkerhetspolitik och tidigare medarbetare på ledarredaktionen.