Förvånas inte över att Syriza, ett parti som i Sverige skulle stå till vänster om Vänsterpartiet, vann stort i det grekiska valet. Grekland har inte haft kollektiv högläsning av Marx och Lenin, men landet är utnött efter år av misskött krishantering. Om det här valet handlade om något, var det att peka finger åt den politiska eliten.
Grekiska moderater och socialdemokrater har i 30 år byggt upp ett system av korruption och vänskapsstyre, som har förgreningar djupt in i näringsliv, fack och kyrka. Grekland har blivit som ett gammalt patronsamhälle. Ekonomin är ett skråväsende. Röster har köpts genom att skydda branscher och yrkesgrupper från konkurrens. Politiska lojaliteter har upphandlats som om de vore en vara, med hjälp av västvärldens snabbast växande offentliga utgifter.
När krisen väl slog till räddade patronen sitt eget skinn. Medan krisen kraftigt minskade välståndet för folket vandrade den politiska eliten genom den som om de var ute på en söndagspromenad.
Andra euroländer trodde sig kunna hjälpa landet med pengar och en forcerad ekonomisk reningskur. Men de gjorde ett misstag som kan bli fatalt. De satsade sina pengar på fel patroner, de politiker som hade skapat Greklands problem, och hoppades att de nu skulle lösa dem.
Så nu står vi här, med en politisk kris för euron runt hörnet. Syriza gör revolt mot krispolitiken. Partiet vill bryta den fiskala överenskommelsen med EU och skriva av landets skulder till euroländerna. I stället för åtstramningar vill de rulla hatt igen. Ett tiotal nya bidrag ska införas, tusentals friställda statsanställda återanställas, löner höjas och privatiserade verksamheter köpas tillbaka.
Euroländerna håller inte med. De vill inte skriva av skulden eftersom det är deras skattebetalare som skulle förlora pengar. De vet också att om Syriza får som dess företrädare vill kommer det att stärka populister till höger och vänster i andra länder. Främlingsfientliga Front National i Frankrike eller populisten Beppe Grillo i Italien skulle få ett vinnande argument: Rösta på oss om ni vill ha modiga politiker som kan sätta stopp på Angela Merkels ekonomiska häxjakt.
Båda sidorna berör något viktigt. Syrizas ekonomiska politik kommer att förvärra Greklands ekonomiska problem, men partiet har rätt i att skulder som ändå inte kan betalas bör skrivas av. Det borde ha gjorts redan för tre år sedan när Greklands skulder gjordes om.
Merkel och andra ledare vet däremot att de inte kan sätta sin tilltro till ett extremt vänsterparti som Syriza. De är även rädda för att det politiska tålamodet ska ta slut i länder som har lånat ut pengar. Tyskland, Finland och Holland har också problem med växande populister som vägrar att vara bankomat för slösaktiga länder runt Medelhavet.
Det finns ingen bra lösning på låsningen mellan Grekland och eurogruppen. De kan inte göra som förr – skjuta Greklands problem på framtiden. Det är den inställningen som nu skapar en politisk kris. För förr eller senare är framtiden här.
Fredrik Erixon är chef för den Brysselbaserade tankesmedjan ECIPE.