Nu ser det ut som att hans lagförslag kommer röstas ner av riksdagen och Shekarabi är arg och besviken på detta. Allra argast är han på Sverigedemokraterna, inte för att han inte vill bli förknippad med dem och att de försöker ta poäng på S förslag, som man hade kunnat misstänka. Utan för att SD inte kommer rösta med förslaget. Några dagar efter att alla gick i taket för att Björklund föreslog att man borde prata med SD är nu S jättearga för att SD inte röstar på deras förslag. Det går fort ibland i politiken.
Frågan om offentlig upphandling är en av de svårare att diskutera politiskt. Svenska staten är stor och köper många tjänster och produkter till sin omfattande verksamhet, allt från städning av riksdagen och möbler till ett kommunkontor till en ny väg. Totalt handlar det om svindlande 600 miljarder i offentliga inköp. Det är dock stundtals krångliga regler, och inte helt lätta för vanliga medborgare, eller för den delen många politiker, att sätta sig in i.
Således är reglerna för hur det offentliga får köpa tjänster och varor viktiga för hela Sveriges ekonomi. S har länge velat reformera denna marknad genom att införa nya regler för offentlig upphandling. En stor del av detta är vad de själva kallar bättre villkor. Man vill få konflikten att handla om att vi behöver regler som hindrar det offentliga från att köpa in tjänster för billigt. Ett favoritord är lönedumpning.
Det låter nog bra för många, problemet med regeringens lagförslag var att det var konstigt utformat. Förslaget är förvirrande skrivet och riskerar leda till mycket olika tillämpning. Det skulle bli svårt, om inte omöjligt för små och medelstora företag att delta. Dessutom bryter det mot den svenska modellen att politiker ska gå in och reglera sådant som semestertid och löner, som är parternas uppdrag.
För det är viktigt att komma ihåg att dagens lag inte tvingar kommuner med kniven mot strupen att köpa tjänster av företag som betalar 20 kronor i timmen. Det finns redan utrymme att ställa vissa krav och utforma upphandlingar på olika sätt. Många gånger behövs snarare bättre kompetens hos de ansvariga tjänstemän som upphandlar.
Att regeringens nya upphandlingslag inte verkar gå igenom när det nu ska röstas om den är alltså bra. Samtidigt är det svårt att låta bli att bli cynisk över det politiska spelet. Att Socialdemokraterna först försöker brunkleta andra partier för att SD röstar på deras förslag och sedan i princip ber SD rösta på deras egna känns onekligen svårt att förstå från sidolinjen. Det sätt som man driver debatten på i dag med positioneringar, låsningar och fixeringar vid symbolfrågor gynnar definitivt inte medborgarna.
Hanna Marie Björklund är frilansande ledarskribent, regelbundet medverkande i Södermanlands Nyheter.