Oprövat måste inte vara omöjligt

Det finns frågor som lyfts för diskussion i många olika sammanhang. Integration är en sådan fråga.

Gästkrönika av Liselott Hagberg2016-04-26 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För mig är det verkligen inspirerande att möta det engagemang många människor visar inom just integrationsområdet. Det ger hopp inför framtiden.

I vårt välutvecklade och stabila län och land delar flera myndigheter på ansvaret för migration och integration. Migrationsverkets roll är nog bekant för de flesta, likaså arbetsförmedlingens och kommunernas.

För alla är det inte känt att även länsstyrelsen har ett stort och brett ansvar vad gäller insatser för nyanlända. Vi utför vårt arbete till största delen i samverkan med andra myndigheter, kommuner och privata företag. Och för egen del har jag mött många exempel där människor vill bidra genom konstruktiva integrationsinsatser, men en del av dessa ger våra regelverk inte utrymme för i dag. 

Nyligen hölls ett föredrag på länsstyrelsen där det gavs exempel på hur systemen ibland krånglar till det. En asylsökande ska I första hand arbeta eller försörja sig själv under tiden hen väntar på svar på asylansökan. Föredragshållaren hade, på eget initiativ, ordnat jobb åt asylsökande. Det visade sig dock vara nästintill omöjligt att betala ut lön för utfört arbete. Regelverken försvårade det. 

Ett annat exempel finns i en närliggande kommun, där en engagerad person arbetat fram en modell. Tanken är att nyanlända i ett tidigt skede ska erbjudas, språkträning, daglig sysselsättning och bra boende, så att säga som ett helt paket. Detta för att integrationen ska gå snabbare. Om det går att förverkliga, återstår att se.

Ytterligare ett exempel gäller kurser för nyanlända med entreprenörsbakgrund, det vill säga människor som i sina hemländer drivit företag och som gärna vill göra det här i det nya hemlandet. Ett par av utmaningarna för att kunna genomföra kurserna handlar om att finansiering saknas och att det är knepigt att hitta entreprenörerna bland de nyanlända. Sådant noteras enligt uppgift inte i dag.

Med dessa exempel vill jag visa en liten del av min vardag och det jag möter. Det goda får inte bli det bästas fiende. Min ambition är därför att på olika sätt bidra till konstruktiva lösningar, dels genom att bjuda in människor till mötesplatser där goda idéer kan komma närmre förverkligande och dels genom att agera som dörröppnare eller vägvisare och lotsa rätt i Myndighetssverige.

Ofta slås jag av hur svårt det är, också för den som växt upp och levt ett helt liv i Sverige, att veta vart man ska vända sig och vem som ansvarar för vad.

Ännu svårare är det förstås för den som saknar nätverk, släktingar, skolkamrater, bostad och som dessutom växt upp med ett annat språk och i en annan kultur.

Här har vi alla ett ansvar att se de goda exemplen och bidra till att de utvecklas.

Fotbollsspelaren Jim Goodwin har sagt att "det omöjliga är ofta det oprövade". Klokt, tycker jag!

Liselott Hagberg är landshövding i Södermanlands län

Läs mer om