Lättare förklara Gud än byggbuller

Byggmännen är i ett praktiskt överläge med sina jättemaskiner. Kanske är det detta fysiska övertag som gör att de utan vidare sätter i gång med förlöjligande härskartekniker.

Gästkrönika av Liv Landell Major2014-06-27 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tre frågor som har aktualiserats i min familj den senaste tiden: Vem skapade Gud? Hur kissar tjejer? Varför måste byggare börja jobba när man sover?

På A har jag svarat min femåring att faster Jenny kan berätta mer. På B har jag tagit fram en bilderbok om kroppen. På C har jag inte kunnat leverera något pedagogiskt svar. För mig är det obegripligt att folk som jobbar med husbyggen ser det som en självklarhet att inkräkta på andras privatliv från arla till särla, året runt.

Ja, min familj bor intill en ny fastighet, där en granne har dragit i gång ett husbygge som ska ta ett år. Utöver att farbrorn har valt att strunta i olika praktiska utfästelser, präglas själva genomförandet av gedigen nonchalans. Bra dagar är jag fascinerad av ett tiotal yrkesmän som inte visar minsta tecken på medvetenhet om hur deras körande, bullrande, grävande, lyftande, bankande, sprängande, trädfällande, dammande och hojtande påverkar omgivningen. Dåliga dagar mejlar jag byggkatastroffilmer till en vänlig man på miljöförvaltningen, som konstaterar att projektet mycket riktigt verkar vålla mig betydande olägenheter. Sedan skickar den vänlige mannen ett brev till fastighetsägaren, som får möjlighet att förklara sig – inom en vecka. Och så börjar det om.

Den ihållande bristen på hänsyn har snabbt förvandlat mig från konsensusinriktad med snäll röst till uppretad svalekärring. Vid två tillfällen har jag stått och gestikulerat framför bullrande långtradare, iförd morgonrock, klockan 06.40. Första gången jag meddelade att det inte är okej att väsnas vid den tidpunkten, möttes jag av småleende mansansikten och frågan: Varför då?

När jag hänvisade till miljöförvaltningen började de vuxna männen att fnissa! Andra gången jag förklarade att mina barn sover svarade en tredje man som "bara skulle flytta" en stor barack att "det blir nog bra ska du se".

Byggmännen är i ett praktiskt överläge med sina jättemaskiner. Kanske är det detta fysiska övertag som gör att de utan vidare sätter i gång med förlöjligande härskartekniker. Kanske vet de att miljöförvaltningar och trafikkontor jobbar långsamt och att det värsta som kan hända är att det blir en liten paus i bullrandet.

Ja, jag känner mig som den lilla människan. Det spelar ingen roll att jag kan lite juridik och har möjlighet att skriva en krönika som folk kan känna igen sig i. Bygget kommer att fortsätta hela sommaren, med start klockan kvart i sju när mina barn hade behövt sin sommarvila.

Sådant som inte riksdagen har tänkt på, konstaterade den vänlige mannen på miljöförvaltningen, när jag ringde honom på Kristi Himmelsfärd, för att höra vad man kan göra åt en granne som väljer att spränga lite berg på en röd dag.

Oavsett om min familj och har råkat ut för rötägg, är det är inte rimligt att yrkesgrupper som per definition väsnas får lov att göra det vid sjuka tider under långa perioder. Det finns ingenting som hindrar att man anammar nio till fem-kulturen, precis som alla andra branscher där man jobbar med döda ting.

Liv Landell Major är jurist och liberal krönikör.

Fotnot: Svalekärring är gammelgöteborgska för en kvinna som ryter ifrån när det bråkas i trappuppgången (svalen).

Läs mer om