Men hävdade att eftersom han varit helnykter fram till 50-årsdagen så var det riskfritt, han kunde han inte bli beroende. Han avslutade en framgångsrik politisk karriär på parkbänken i sin hemstad med grava alkoholproblem.
Hade han gått på en av alla de myter som kan florerar kring alkoholen? Eller hade han konstruerat den själv?
Jag vet inte hur många som stött på liknande påståenden om alkohol och åldrande, men nog finns det en risk att man blåser faran över när man klarat ett långt liv utan problem med drickandet.
Detta, i kombination med ökad tillgänglighet, kan vara en av orsakerna till att äldres drickande har ökat dramatiskt Nyligen uppmärksammades det i Göteborgs-Posten, baserat på forskning vid Göteborgs universitet. Den största förändringen har skett i gruppen 75-åriga kvinnor.
De dricker femton gånger mer nu än för 30 år sedan, och de kvinnor som definieras som riskkonsumenter har ökat från 0,6 till 10 procent!
Kvinnor över 75, det är dem jag träffar dagligen på stan, på kulturaktiveter, i föreningslivet. Inte minst ses vi på kyrkogården, för många är änkor precis som jag.
Många är pigga och aktiva långt upp i åren och tycks njuta av livet, men det är lätt gjort att vinlådan på köksbänken blir den bästa vännen i sorg och tristess. Och man behöver för övrigt inte smyga med drickandet hemma. Det är numera så mycket mer socialt accepterat att gamla damer dricker, och vinet finns tillgängligt i alla möjliga sammanhang.
Många har ju också gått på myten att det skulle vara nyttigt att dricka vin dagligen.
Det är alltså fullt möjligt att utveckla ett alkoholberoende på gamla dar, och ett ökat drickande bland äldre kvinnor kommer sannolikt att innebära ett växande dilemma för äldreomsorgen. Det kan leda till större risk för fallskador och dåligt minne, och det är inte heller riskfritt att dricka i kombination med medicinering.
Trots en större acceptans är alkoholen fortfarande ett tabubelagt ämne, som personalen i hemtjänsten eller på äldreboendet kan ha svårt att hantera. Gamla människor har ju en självklar rätt att leva ett självständigt liv. Men vad gör man om man förstår att det dricks för mycket för att vara bra.
Socialstyrelsen har uppmärksammat att allt fler äldre vårdas för alkoholrelaterade sjukdomar och säger att det är viktigt att kommunerna upparbetar rutiner för samarbete mellan äldreomsorgen och missbruksvården – men att det också är viktigt att personalen vågar prata om detta, och lär sig att tidigt se signalerna på ett riskbruk.
Själv funderar jag på om personalen verkligen får det stöd och den vidareutbildning som skulle behövas – i en tid när vi vet att problemen kommer att öka.
Maj-Lis Lööw är tidigare statsråd (S) och verksam inom nykterhetsrörelsen.