Alkohol och vatten – bara på krogen

Under åren som krönikör på den här sidan har jag i sommartider då och då haft anledning att ta upp frågor om alkohol och vatten.

Gästkrönika av Maj-Lis Lööw2015-07-06 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Då menar jag inte det vatten man eventuellt dricker tillsammans med alkohol, vilket i och för sig kan vara en utmärkt idé. Det lär finnas de som har för vana att dricka vartannat glas alkohol och vartannat glas vatten under en krogkväll för att slippa floppa ur.

Nej, nu menar jag i stället hur förödande det kan vara att kombinera alkoholen med livet på vatten och livet i vatten. I den första krönikan på detta tema uppmanade jag regering och riksdag att sluta dra frågan om en sjöfyllerilag i långbänk. Det fanns efter långt utredande och diskuterande ett förslag som var bara att sjösätta – om uttrycket tillåts.

När den skärpta lagen sedan kom för fem år sedan begränsades den till att gälla båtar som är över tio meter eller kan göra 15 knop. Ändå blev den, som väntat, mycket ifrågasatt. Kort sagt, det var ett himla liv på båtfolket som menade att det är skillnad på att köra bil på vägen och att föra fram en båt på sjön. Men den välkomnades också av en del som oroade sig för säkerheten i vatten där de stora snabba båtarna finns. Jag vet inte om man kan säga att lagen numera är accepterad, det ska erkännas att jag inte vet hur snacket går över relingarna i sommarens gästhamnar. Den mest högljudda kritiken har dock tystnat. I alla fall har jag inte sett några fler upprop av båtägande kändisar.

Och lagen har haft effekt. Enligt SvD har fem år med den skärpta lagen resulterat i 400 domar, flera med fängelse. Men alkohol finns fortfarande med i olycksstatistiken på sjön. Förra året hade till exempel 16 av de 22 förolyckade alkohol i blodet. Oftast handlar det om båtar som är under 10 meter och inte omfattas av lagen, de båtarna är ju så oändligt många fler. Kanske kan man säga att i en stor snabb båt är man mest en fara för andra, men in en mindre båt är man en fara för sig själv om man grumlar omdömet med sprit. Så visst finns det de som undrar om man kunde rädda fler liv om lagen omfattade fler båttyper.

Jag tittar ut över min sommarsjö. Här finns ju bara båtar av typ "mindre-mindre" men med en berusad människa vid utombordaren kan en sådan vara nog så farlig också för andra, några barn i en gummibåt kanske. Självklart går det inte att lagstifta om varenda liten eka, inte minst för att övervakningen skulle bli omöjlig. Så i den här sjön får vi nog fortsatt lita på, eller hoppas på, medmänniskornas förstånd och omdöme.

Och man behöver för övrigt inte ha båt för att omkomma i vatten. En stor del av de som drunknar varje år lär vara medelålders män som överskattar sin förmåga att simma, inte sällan efter att dessförinnan satt omdömet ur spel med hjälp av alkohol.

Alkohol och vatten passar nog bäst ihop på krogen.

Maj-Lis Lööw är Mariefredsbo, aktiv i IOGT-NTO och tidigare statsråd (S).

Läs mer om