Alkoholfri öl, en tioåring med boom

Det fanns en tid när jag ofta kånkade hem alkoholfri öl från någon av alla mina jobbresor ut i Europa, när andra bar på taxfreepåsar. I öllandet Belgien fanns ett rikt utbud. Alla de större bryggerierna hade ett eget NA – Non Alcoholic.

Gästkrönika av Maj-Lis Lööw2017-01-16 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Belgien, Frankrike och Tyskland fanns det dessutom oftast att beställa på restaurangerna och jag kom att uppskatta det som en bra måltidsdryck. En kypare på ett torg i en liten stad i Schweiz satte upp en förvånad min när jag frågade om det fanns alkoholfri öl

– Mais oui Madame, det är lag på det!

På ett oväntat ställe som Minsk i Vitryssland erbjöd sig chauffören att kuta in på en supermarket och köpa alkoholfri öl åt mig. Han tyckte det var jättekul för han hade aldrig träffat en nykterist förut.

I Sverige fick man lov att gå till Systemet för att hitta alkoholfri öl, vilket var som ett dåligt skämt. Att fråga en servitör var helt meningslöst.

Sedan hände det något. För tio år sedan lanserade Carlsberg sin "non alcoholic beer" i Sverige. I början var det väl inte många som uppmärksammade den nya produkten men så småningom måste ändå försäljningen kommit i gång för det började dyka upp fler märken från både svenska och utländska bryggerier. I dag kan du hitta bortemot tio sorter på en stor supermarket. Jag ser i en nyhetsnotis att på bara de två senaste åren har försäljningen av alkoholfri öl ökat med 66 procent och kommer i år att överstiga 10 miljoner liter.

Två faktorer torde ha samverkat till den här utvecklingen, en ölboom och en hälsoboom. Den senare har bland annat inneburit att alltfler väljer alkoholfria alternativ allt oftare.

På krogen då? Ja, när det nu fanns alkoholfri öl i butiken så kunde den väl också finnas där. Så jag tog för regel att beställa alkoholfri öl till maten även om det var ganska lönlöst för bara fem år sedan. Men jag fortsatte att tjata och försökte att skapa mitt eget lilla "efterfrågetryck".

Jag springer dock inte så ofta på krogen så det måste ha varit fler som hjälpte till. För det tog skruv och i dag hör det till undantagen att det inte finns. I stället händer det allt oftare att det finns ett par sorter att välja på.

Alkoholfritt har inte varit okontroversiellt. I början fanns det de som menade att alkoholindustrin bara skapat ett alkoholfritt öl för att kunna göra ölreklam i tv eller få sina ölmärken på banderoller och nummerlappar i idrottstävlingar. Den konspirationsteorin har i alla fall kommit på skam.

På vissa håll i nykterhetsrörelsen tycker man också att alkoholfritt bara är att ge efter för en föraktlig vin- och ölkultur. Visst finns det mycket i den "kulturen" som är både fånigt och ibland skadligt, men jag tillåter mig ändå att glädjas åt att det, i min livslånga bojkott av alkoholen, finns mer att välja på till maten än vatten och Coca-Cola.

Så jag vill gärna gratulera både till de tio åren och till boomen.

Maj-Lis Lööw är Mariefredsbo, aktiv i IOGT-NTO och tidigare statsråd (S)

Läs mer om