Bra att det finns men synd att det ska behövas, sa flickan om eau de colognen. Det gamla talesättet har jag hört användas i många sammanhang – om feminismen till exempel. Det kommer också för mig när jag läser om tekniken med alkolås som nu dyker upp i alla möjliga sammanhang och för alla möjliga fordon.
Det senaste gäller så kallade fyrhjulingar. Går man in på Vägverkets hemsida så förstår man att det kan betyda allt från ett terränggående "monster" till en liten golfbil. Det finns regler för vem som får köra och var man får köra, beroende på vilken typ av fyrhjuling det är. En del är förstås farligare är andra, men farligt kan det vara. Den senaste uppgiften jag såg var att fem personer hittills i år avlidit i samband med fyrhjulingsolyckor och många fler har skadats. Efter en av dessa tragiska olyckor kräver en representant för Vägverket, enligt Dalademokraten, att det ska vara alkolås på fyrhjulingar. Det är nämligen många som kör dem berusade, precis som när det gäller snöskotrar.
Det här är ju fordon som i hög grad förknippas med fritid och nöje och då tycks det för många vara svårt att välja mellan det ena och andra nöjet. Det är samma fenomen som vi tidigare känner så väl när det gäller fritidsbåtarna, det vill säga att det tycks vara väldigt svårt att välja bort alkoholen om man ska sätta sig bakom en ratt eller styre. Så varför inte, om nu alkolåsen utvecklas och kan anpassas till olika fordon, om de blir vanligare och därmed rimligen också bättre och billigare, så är det kanske dags att de blir standard ute i terrängen. Men visst är det synd att det ska behövas.
Och även om det förstås inte går att sätta alkolås på varenda liten utombordare så noterar jag att tekniken ändå så smått sprider sig ut på vattnen. Från och med nästa sommar ska skärgårdstrafiken i Stockholm få alkolås på alla båtar. De är ju kollektiva transportmedel och då anser man att samma säkerhetsregler ska gälla som för övrig kollektivtrafik.
Och så till något helt annat, som det brukar heta. Jag minns att vi var många som höjde ganska rejält på ögonbrynen en gång i tiden när Ikea beslöt sig för att börja servera öl och vin på sina restauranger. Vi tyckte det gick dåligt ihop med den tydliga barnfamiljprofilen. Dessutom med en kundkrets som till största del är bilburen. Efterfrågan har dock inte varit särskilt stor och nu upphör man med alkoholserveringen på de svenska varuhusen. Man låter det ingå i en bredare hälsotrend där det också ska bli mindre salt och socker och mer grönsaken i maten.
Bra där Ikea, alkoholen behöver faktiskt inte finnas överallt och jag tycker gott ni kunde göra det till ett beslut som gäller i alla de blågula varuhusen jorden runt.
Maj-Lis Lööw är Mariefredsbo, aktiv i IOGT-NTO och tidigare statsråd (S).