Gamla nyheter blir ibland som nya, och det är förstås extra lätt att upptäcka om man följer ett sakområde mer noggrant under en längre tid. Alla journalister kan inte vara lika uppdaterade utan tror antagligen att det är en nyhet de kommer med.
Hur många gånger har jag inte sett nyhetsinslag om att varenda tonåring vet vart man kan ringa för att komma i kontakt med en langare. Mellan raderna förväntas man förstå att samhället och föräldrarna totalt tappat kontrollen. Jag tillåter mig att tvivla. Om det vore en så öppen handel så skulle den avslöjas, snarare förr än senare.
Visst finns det en svart marknad med smuggelsprit, och visst finns det langare som inte drar sig för att sälja till ungdomar, och visst är det allvarligt. Men att den är av den omfattning som den alarmistiska nyhetsförmedlingen ofta låter påskina, d.v.s. att alla vet (utom de vuxna förstås) tror jag inte på.
Härom dagen toppades nyheterna i SVT med ett inslag på samma tema, bara med den variationen att kontakten med langarna sker över sociala medier. Någon som blev förvånad? Kan man telefonera så kan man också kommunicera över nätet.
Reportern hade själv fått kontakt med ett par langare via Instagram, ryckte ut med mikrofon och skrämde några unga langare på flykten. Sedan intervjuades ett par ungdomar som hade erfarenhet av att handla sprit på det här sättet. De framställdes närmast som offer när de berättade att det kunde vara farligt – för att langarna ibland försökte lura dem med sig in i en bil eller en lägenhet. Ingen ifrågasatte varför spriten var så viktig att de behövde utsätta sig för detta.
Efter det här har jag funderat mycket på syftet med detta och liknande inslag. Langning och olaglig försäljning av smuggelsprit är naturligtvis sådant som skall bekämpas, speciellt om det gäller tonåringar, och det är viktigt att veta att det förekommer.
Ett slags folkbildning, men då skall den vara sansad och saklig. Annars är det lätt att man flyttar fokus åt fel håll.
Dels kanske en del ungdomar får för sig att "alla andra" gör det, så "varför inte jag".
Dels kanske en del samvetslösa personer ytterligare får för sig att det är en lukrativ marknad.
Dels kan det ges intryck av att det där med åldersgränser och reglerad försäljning och servering inte är så viktigt, för det "fungerar ju inte i alla fall".
Det tar också bort fokus från att det fortfarande är så att merparten av de ungdomar som dricker alkohol får sitt vin, sin öl eller sin sprit från föräldrar och andra vuxna i sin omgivning – vilket i och för sig påpekades i tv-inslaget.
Mot detta har det förekommit omfattande folkbildning, och det torde ha bidragit till att alltfler ungdomar inte dricker alls och därmed inte behöver någon langare.
Maj-Lis Lööw är tidigare statsråd (S) och verksam inom nykterhetsrörelsen.